• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Frankrike har massiva demonstrationer hållits till stöd för yttrandefriheten efter mordet på läraren Samuel Paty. Foto: PASCAL GUYOT

Mordet på Samuel Paty har väckt reaktioner i hela Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Det brutala mordet i en Parisförort förra fredagen på läraren Samuel Paty har väckt stora reaktioner i hela Frankrike, med massiva demonstrationer till stöd för yttrandefriheten.

Motivet bakom terrordådet ska ha varit att Paty i sin undervisning om yttrandefrihet visat satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Mohammed för sina elever. Historieläraren mördades brutalt, på hemväg från skolan, av en 18-åring islamist. Mördaren sköts kort därefter till döds av polis.

Frankrikes president Emmanuel Macron har till följd av mordet de senaste veckorna gått hårt åt vad han kallar ”islamistisk separatism”.

– Islam i dag är en religion i kris i hela världen, sade Macron i början av oktober i anslutning till att han presenterade lagförslag som ska skydda Frankrikes sekulära tradition.

– Islamister vill åt vår framtid.

Bad Macron ta psyktest

Det turkiska utrikesdepartementet har tidigare varnat för att Macrons uttalanden riskerar att leda till ökad främlingsfientlighet. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan stämde i helgen in i kritiken.

– Vad kan man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst, ta ett psyktest, sade Erdogan i ett tv-sänt tal på lördagen.

Franska varor bojkottas också på flera håll i arabvärlden efter den franske presidentens markeringar mot radikal islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.