Sanna Marin: Risk för frysta Natoförhandlingar med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland står hand i hand i Natoprocessen – men Turkiet ställer flera krav på Sverige för att godkänna ett Natomedlemskap. Finlands statsminister Sanna Marin menar att det är viktigt att en lösning nås innan Natotoppmötet i Madrid om två veckor. 

– Annars finns det en risk att situationen blir fryst, sa hon på en pressträff på tisdagen. 

Turkiet blockerar just nu Sverige och Finlands väg mot ett Natomedlemskap. Turkiet kräver säkerhetsgarantier från Sverige för att godkänna ett medlemskap och har tidigare framfört en kravlista. 

Finlands statsminister Sanna Marin menar att det är viktigt att situationen får en lösning innan Natos toppmöte i Madrid den 29-30 juni. 

– Det finns ett momentum nu så det är viktigt att vi kommer framåt i processen. Om vi inte löser problemen innan mötet i Madrid så finns det en risk att situationen blir fryst under en tid, sa hon på en pressträff på tisdagen tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jag vill betona att innan vi (Sverige och Finland, red. anm) skickade in våra ansökningar så sade Turkiet att vi var välkomna, så de har gjort en helomvändning efter våra ansökningar. Vi tar problemen på allvar och har en dialog, men det är också Turkiets ansvar att hitta en lösning i det här läget.

Magdalena Andersson: Intensivt arbete

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) sade på samma pressträff att det pågår ett intensivt arbete i Natoprocessen. 

– Vi gör det tillsammans med Finland och naturligtvis Nato. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med Turkiet tills det här problemet är löst, sa Andersson.

Ingen tidsplan

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kunde på måndagen inte ge en tidsplan för hur arbetet med Sveriges och Finlands ansökningar kommer att fortlöpa. Han sade också att Turkiet har ”legitim oro” över terrorism och andra frågor som måste tas på allvar.

Turkiet har anklagat Finland och Sverige för att stödja kurdiska militanter samt terroriststämplade PKK, och Turkiet kräver att de nordiska länderna ändrar sin politik för att man ska stödja ländernas ansökan.

– Målet är att lösa det så snart som möjligt, sa Stoltenberg på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.