Över 100 SAS-anställda i Norge går ut i strejk från och med fredag. Foto: Annika Byrde

SAS-strejk i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 SAS-anställda i Norge går ut i strejk från och med fredagen. ”Alla SAS-flygningar” i landet kommer att drabbas på kort sikt, enligt Martinus Røkkum på fackförbundet Parat. Inga svenska flygningar påverkas i nuläget av strejken.

Senast midnatt på torsdagen var parterna tvungna att komma överens, men så blev det inte. Tidigt på fredagsmorgonen bekräftar de inblandade fackförbunden Fellesforbundet och Parat att förhandlingarna brutit samman.

– SAS har inte varit villiga att tillmötesgå oss gällande några av våra krav, säger Martinus Røkkum, som företräder kabinfacket inom Parat.

Samtliga SAS-flygningar att påverkas av strejken på kort sikt, enligt honom.

Kabinfacket på Fellesförbundet har varslat om att 115 av deras medlemmar kommer att gå ut i strejk från och med fredagen. Från Parats sida kommer fem medlemmar att strejka på fredagen, vilket sedan planeras trappas upp till totalt 40 under helgen.

Tvistefrågan är inte oväntat lönenivåerna där man från fackligt håll lyft att SAS ligger mellan 15 och 30 procent lägre än konkurrenter, som till exempel Norwegian. Från fackets sida menar man nu att man stått stilla lönemässigt de senaste tolv åren.

– SAS har avvisat alla krav och vill att kabinpersonalen ska fortsätta arbeta under förhållanden som inte är förenliga med norsk arbetslag, säger Dag-Einar Sivertsen på Fellesforbundet.

SAS ber resenärerna om ursäkt för besväret och säger att man arbetar för en snabb lösning på situationen.

”Vi tror att det går att hitta en lösning som både är attraktiv för vår norska kabinpersonal, och samtidigt säkra företagets konkurrenskraft”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Till skillnad från fackförbundet uppger SAS att ett begränsat antal flygningar kommer att påverkas av strejken och att de flesta kommer att avgå som planerat.

– I dagsläget är det endast några få norska inrikesflyg som påverkats av strejken. Antalet påverkade flygningar kommer variera från dag till dag. De flesta flyg kommer gå precis som vanligt, säger SAS presschef Pia Herrera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.