Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gammal militärbas i Belarus har plötsligt utvidgats med vad som ser ut som nya byggnader och fler fordon. Foto: Planet labs PBC

Satellitbilder avslöjar: Här är Wagnergruppens nya bas

Uppdaterad
Publicerad

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin dök i veckan upp i en suddig video där han välkomnar sina soldater till Belarus. BBC har geolokaliserat videon till en gammal militärbas i en by sydöst om Minsk.

Wagnergruppen har via chattappen Telegram gått ut med att man stänger sitt träningsläger i byn Molkino i södra Ryssland.

En del soldater ur Wagnerstyrkorna har redan åkt till Belarus där de, enligt landets försvarsdepartement, ägnar sig åt att träna belarusiska militärer. Hur många Wagnersoldater som befinner sig i Belarus är oklart, men trots det har Ukraina och andra grannländer höjt beredskapen och stärkt sina gränser.

Fick två val efter upproret

Det var i ett tal efter Wagnergruppens väpnade uppror under midsommarhelgen som Rysslands president Vladimir Putin sa att de Wagnersoldater som ville antingen kunde åka till Belarus, eller teckna kontrakt med den ryska militären.

Starta videon för att få veta mer om vad som hittills är känt om Wagnergruppens flytt till Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.