Astronauten Paolo Nespoli har fångat det mäktiga norrskenet på ett svårslaget vis. Foto: SVT/ESA/NASA

Satellitbilderna visar himlens fantastiska skådespel – fångat från internationella rymdstationen

Uppdaterad
Publicerad

Många är det som gjort en konst av att fånga det perfekta norrskenet på bild. Frågan är om tävlingen nu kan anses vara över. Astronauten Paolo Nespoli har nämligen dokumenterat det trollska gröna skenet i en otrolig bildserie – tagen i rymden.

Bilderna släpptes av European Space Agency i september och visar det karakteristiska gröna skenet – fotat från den internationella rymdstationen ISS.

– Det är lite ovanligt att se det från rymden, så klart. Annars är färgen klassiskt grönt och alltid lika fängslande vacker, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Hur bildas egentligen ett norrsken?

– Det uppstår när laddade partiklar kommer in i vår atmosfär och krockar med atomer och molekyler. Kollisionen gör att det sänds ut grönt ljus, men det finns rött och blått norrsken också, förklarar Nils Holmqvist.

Latinska namnet: Aurora borealis

För den vetgirige skickar SVT:s meteorolog även med en hälsning som kan vara värd dyrbara poäng inför spelkvällar med familjen.

– Spelar man sällskapsspel kan det kan vara bra att känna till att norrsken kallas aurora borealis på latin.

Plasma och laddade partiklar – det här gör ett norrsken

  • Norrskenet (aurora borealis) är ett fascinerande skådespel som uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt.
  • Från solen skickas ständigt en vind av plasma, det vill säga laddade partiklar, främst elektroner och protoner ut i solsystemet.
  • När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med molekyler och atomer som finns i atmosfären, till exempel kväve och syre.
  • I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sen återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att ett ljus sänds ut vilket sen visar sig som ljusfenomen kring polerna, norrsken och sydsken aurora australis).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.