Vapenförsäljningen till länderna vid Persiska viken ökade med 71 procent vid en jämförelse av tidsperioderna 2005-2009 och 2010-14, uppger SIPRI. En viktig anledning till den kraftiga tillväxten är Saudiarabiens omfattande satsning på krigsmateriel.
– Det här är ett land som sedan länge har en rivalitet med Iran, men man vill också skydda sig mot en ny arabisk vår. Hotet från terrorgrupperna är en annan faktor som gör att vapeninvesteringarna ökar, menar Pieter Wezeman.
Ökad Mellanöstern-import
Indien är fortfarande världens största vapenimportör. Den totala exporten av tyngre vapen i världen har ökat med 16 procent. Och Mellanösterns import stiger.
Saudiarabien satsar alltså stora pengar på att stärka alla delar av sitt försvar och investerar kontinuerligt i alltifrån nya högteknologiska övervakningssytem till avancerade stridsflygplan.
Svenskt stopp får små konsekvenser
Det svenska beslutet att stoppa vapenexporten till Saudiarabien har visserligen fått stor uppmärksamhet i världen, men får väldigt små konsekvenser för kungadömet. Det menar Pieter Wezeman som är en av de forskare vid fredsforskningsintitutet Sipri som granskat världens vapenhandel.
– Symboliskt har det en betydelse men även om Sverige inte säljer vapen eller militär utrustning så finns det massor av andra länder som är beredda att förse Saudiarabien med de beställningar som landet vill göra.