FN:s kvinnokommission CSW ansvarar för medlemsstaternas jämställdhetsmål och uppföljningen av dem. Kommissionen arbetar under ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd. De 45 medlemsstaterna i CSW utses genom hemliga omröstningar av ECOSOC-medlemsstater.
I år röstades Saudiarabien in i kommissionen med 47 ja-röster av 54 – ett land där strikta lagar reglerar kvinnors klädsel och sociala liv och förbjuder dem att köra bil och öppna bankkonton.
”Borde ställas högre krav”
– Det sitter redan flera länder i Kvinnokommissionen med tvivelaktig inställning till kvinnors rättigheter. Det har att göra med att kvinnor förtrycks över hela världen och i FN återfinns alla dessa länder. Det borde dock ställas mycket högre krav på att de länder som väljs till kommissionen också är de som är mest framstående i sitt arbete för kvinnors rättigheter, inte tvärtom, säger Lena Ag, generalsekreterare i kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna som deltagit i CSW:s årsmöten, till Aftonbladet.
Något går i rätt riktning
Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för FN-organet UN Womens svenska kommitté, säger till Aftonbladet att det vore kontraproduktivt att utesluta Saudiarabien från kvinnorättssammanhang.
– Jag ser det snarare tvärtom. De ska vara med i sådana sammanhang så att de ser vad som pågår i världen. Givetvis ska de inte få påverka saker åt sitt håll. Samtidigt har jag mött kvinnor som säger att det pågår något i Saudiarabien som är i rätt riktning, saker förändras och de stärker sin ställning, säger Monica Green.