Foto: AP

Saudiarabien röstas in i FN:s kvinnokommission: ”Det är absurt”

Uppdaterad
Publicerad

I en hemlig omröstning röstades 45 länder in i FN:s kvinnokommission CSW (Commission on the Status of Women). Ett av länderna var Saudiarabien.

– Att låta Saudiarabien skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren. Det är absurt, säger Hillel Neuer, chef för UN Watch.

FN:s kvinnokommission CSW ansvarar för medlemsstaternas jämställdhetsmål och uppföljningen av dem. Kommissionen arbetar under ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd. De 45 medlemsstaterna i CSW utses genom hemliga omröstningar av ECOSOC-medlemsstater.

I år röstades Saudiarabien in i kommissionen med 47 ja-röster av 54 – ett land där strikta lagar reglerar kvinnors klädsel och sociala liv och förbjuder dem att köra bil och öppna bankkonton.

”Borde ställas högre krav”

– Det sitter redan flera länder i Kvinnokommissionen med tvivelaktig inställning till kvinnors rättigheter. Det har att göra med att kvinnor förtrycks över hela världen och i FN återfinns alla dessa länder. Det borde dock ställas mycket högre krav på att de länder som väljs till kommissionen också är de som är mest framstående i sitt arbete för kvinnors rättigheter, inte tvärtom, säger Lena Ag, generalsekreterare i kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna som deltagit i CSW:s årsmöten, till Aftonbladet.

Något går i rätt riktning

Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för FN-organet UN Womens svenska kommitté, säger till Aftonbladet att det vore kontraproduktivt att utesluta Saudiarabien från kvinnorättssammanhang.

– Jag ser det snarare tvärtom. De ska vara med i sådana sammanhang så att de ser vad som pågår i världen. Givetvis ska de inte få påverka saker åt sitt håll. Samtidigt har jag mött kvinnor som säger att det pågår något i Saudiarabien som är i rätt riktning, saker förändras och de stärker sin ställning, säger Monica Green.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.