Loujain al-Hathloul är återigen gripen för sin protest mot förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Foto: Foto: AP

Saudisk aktivist gripen för bilkörning

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul har återigen gripits för olaglig bilkörning. Det är andra gången hon fängslas för att hon utmanar förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Den 27-åriga Loujain al-Hathloul stoppades på Kung Fahds internationella flygplats i Dammam den 4 juni, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

Satt fängslad 2014

Loujain al-Hathloul har inte fått ta kontakt med sin familj och har nekats tillgång till advokat, enligt Amnesty. Hon satt fängslad i drygt två månader 2014 när hon försökte köra in i Saudiarabien med ett giltigt körkort från Förenade Arabemiraten.

– De saudiska myndigheternas fortsatta trakasserier av Loujain al-Hathloul är absurda och rättsvidriga. Det verkar som om hon återigen blivit måltavla på grund av hennes försvar för mänskliga rättigheter – och för kvinnors rättigheter som ständigt kränks i Saudiarabien, säger Samah Hadid, chef för Amnestys regionkontor i Beirut.

Unikt förbud

Saudiarabiens körförbud för kvinnor är unikt i världen. Det är det enda land som inte tillåter kvinnor att köra bil och det har ryktats länge att förbudet ska upphävas.

LÄS MER: Kvinnligt körförbud snart över

– Förbudet mot bilkörning för kvinnor är en fråga som splittrar landets styrande. De kan inte motivera förbudet med religiösa skäl utan det handlar om att hålla kvinnorna i schack, säger mellanösternexperten Bitte Hammargren på Utrikespolitiska institutet.

Vill få fart på ekonomin

Saudiarabien har deklarerat att man vill få ut kvinnorna på arbetsmarknaden för att få fart på ekonomin som påverkats av det sjunkande oljepriset och höga kostnader för kriget i Jemen.

LÄS MER: Appar gör saudiska kvinnor mobila

– Det finns krafter inom det saudiska kungahuset som vill häva förbudet men de hämtar fortfarande sin legitimitet hos de islamska ultrakonservativa rättslärda som inte vill modernisera synen på kvinnan, säger Bitte Hammargren.

Reformprogram

Vice kronprins Mohammed bin Salman vill i sitt reformprogram ”Vision 2030” få ut 30 procent av de ofta välutbildade kvinnorna på arbetsmarknaden. Men inre spänningar i landet hindrar utvecklingen.

Manliga förmyndarskapet

I Saudiarabien får kvinnorna inte vistas i okända mäns sällskap utan eskort av manliga släktingar.

 – Kvinnoaktivister har många gånger fått signaler om att bilkörningsförbudet är på väg att hävas. Men även om det sker finns det manliga förmyndarskapet kvar och hindrar kvinnorna från att få fullvärdiga rättigheter, säger Bitte Hammargren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.