I maj 2018, bara några veckor innan förbudet för kvinnor att köra bil skulle hävas, grep saudiska myndigheter sju framstående kvinnorättskämpar. En av dem är litteraturvetaren Loujain al-Hathloul.
Rättegången skulle ha inletts i april 2019, men blev uppskjuten.
Hennes fall togs upp i en domstol i huvudstaden Riyad på onsdagen, rapporterar DN.
Den statskontrollerade nyhetsbyrån Saudi Press Agency uppger att de gripna har ”konspirerat med främmande element och brutit mot de religiösa och nationella normerna”.
De anklagas för att ”undergräva säkerheten och stabiliteten i kungadömet”. Kvinnorna hängdes senare ut som landsförrädare i saudiska medier, rapporterar DN.
Bröt mot kvinnligt körförbud
Den i dag 30-åriga Loujain al-Hathloul körde sommaren 2014 in i Saudiarabien från grannstaten Förenade Arabemiraten, med ett körkort hon skaffat där. Hon filmade aktionen och lade ut en video i sociala medier, något som fick stor uppmärksamhet världen över.
Hon fängslades i två månader och greps på nytt i juni 2017 för att ha utmanat Saudiarabiens förbud för kvinnor att köra bil.
När hon greps och fängslades i maj 2018 var hon i färd med att starta ett center för misshandlade kvinnor.
Torterad i isolering
Loujain al-Hathloul har inte fått någon nåd utan sitter i dag i högsäkerhetsfängelset al-Ha'ir i Riyad. Tidvis har hon varit isolerad och har blivit utsatt för tortyr, bland annat i form av elchocker och skendränkningar, uppger människorättsorganisationen Amnesty.
Saudiarabien var det sista landet i världen med att avskaffa förbudet för kvinnor att köra bil, rapporterade SVT Nyheter år 2017.
Förbudet upphävdes i juni 2018.
Fakta: Mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien
- Sharia är grunden för landets rättssystem. Shariarätten har företräde framför internationella människorättskonventioner som landet har ratificerat.
- Det finns inga politiska partier eller fackföreningar och mötes- och föreningsfriheterna är starkt inskränkta. Lagstiftningen garanterar inte yttrande- eller pressfrihet.
- FN har rapporterat att landets antiterroristlagstiftning används för att åtala journalister och människorättsförsvarare samt påpekat att oliktänkande har utsatts för godtyckliga frihetsberövanden på ett omfattande och systematiskt sätt.
- Rättssäkerheten brister då den i stora delar oskrivna lagstiftningen (nedskriven strafflag/brottsbalk saknas) ger stort tolkningsutrymme för enskilda domare, vilket medför oförutsägbarhet. Domare utses av kungen.
- Det råder en omfattande rättsligt sanktionerad och socialt institutionaliserad diskriminering av kvinnor. Kvinnor står under manligt förmyndarskap, vilket dock har luckrats upp de senaste åren.
- Tillgången till hälsovård och utbildning är generellt god för saudiska medborgare och landet rankas förhållandevis högt, på plats 39 av 189 länder, på FN:s utvecklingsprograms (UNDP) index över mänsklig utveckling.
Källa: Utrikesdepartementet