På 1970-talet var det vanligast att olja som importerades till Sverige kom från Mellanöstern. De senaste tio åren har Ryssland blivit den dominerande exportören av råolja till Sverige, och står för över trettio procent av vår import.
Norge och Nigeria svarar för omkring 20 procent av den svenska importen vardera. Storbritannien har seglat om Danmark, som har halverat sin export till Sverige de senaste fem åren och bara står för cirka 3 procent av leveranserna av råolja till vårt land.
”Oro på marknaden”
Saudiarabien, Egypten och Irak står för mindre än en procent vardera av den svenska råoljeimporten.
– Det råder oro på marknaden eftersom vi ännu inte vet omfattningen av händelserna i Saudiarabien. Där har även en processanläggning slagits ut, vilket gör att länder i Asien börjar leta efter oljeprodukter på den europeiska marknaden, säger Johan Andersson, vd på branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet.
”Kan ge positiv effekt”
I Sverige finns flera raffinaderier som sammantaget framställer och säljer mer oljeprodukter som bensin och diesel från råolja, än vad vi importerar.
– Attackerna mot saudiska anläggningar är inga positiva händelser men det kan få en positiv ekonomisk effekt om man får en ökad efterfrågan på svenska oljeprodukter. Faran för fler militära angrepp i området kan öka viljan att betala mer, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.
Men på det största svenska raffinaderiet, Preem, har man ännu inte märkt av någon positiv effekt.
– Än så länge finns tillräckliga oljelager. Det behövs en långvarig period av betydande nedgång i oljeproduktionen för att vi ska märka någon skillnad i efterfrågan på våra produkter, säger Dani Backteg, presschef på Preem.