Hur påverkar det här bensinpriset i längden?
Det är omöjligt att sia om så här kort inpå attacken. Det handlar om hur utdragen den här störningen i oljeproduktionen blir. Det som kan konstateras är att oljepriset inte påverkar bränslet som vi tankar på macken i så hög utsträckning som man kan tro. Både när oljepriset varit rekordlågt och rekordhögt har bensinpriset inte sjunkit i samma takt, eller höjts i samma utsträckning.
Vad beror det på?
Bensinpriset består till stor del av olika slags skatter som moms och koldioxidskatt. Bensinpriset påverkas också av vilka kostnader bolagen har för att raffinera oljan samt bolagens kostnader för att distribuera och mackarna. Bensinpriset beror också på hur stark dollarn är i förhållande till kronan. Dessutom ska bensinbolagen också göra en vinst på sin verksamhet.
Hur länge kan oljepriset vara förhöjt?
Det är det ingen som vet. Nu blev det en rejäl chock på oljemarknaden. Den stora oron handlar framförallt om hur sårbar Saudiarabien och hela oljeinfrastrukturen är för sådana här attacker samt när Saudiarabien får upp sin produktion till normalläge igen. Enligt uppgifter till New York Times har landet motsvarande 2 månader av olja i lager. Då ska man komma ihåg nu är att det också är viktigt för Saudiarabien att lugna marknaderna. Det finns också uppgifter att Saudiarabien kan söka hjälp hos länderna i oljekartellen Opec.
Hur påverkar det här konjunkturen ?
Världen behöver absolut inte fler orosmoment som en osäker oljeförsörjning eller ytterligare upptrappning av relationerna Iran och USA. Det råder redan handelskrig mellan USA och Kina, Europas största ekonomi Tyskland är antagligen på väg in i en recession och på hemmaplan ser vi en vikande konjunktur.