Schweiz tar kryptovalutor in i finrummet

Uppdaterad
Publicerad

Kryptovalutor är kända för vilda kursrörelser och anklagas för att underlätta kriminella transaktioner. I flera länder talas det om förbud. Men Schweiz välkomnar tekniken som utmanar det traditionella finansiella systemet.

Här i Sverige har Finansinspektionen vid flera tillfällen uttalat sig mycket skeptiskt till kryptovalutor. Såsom det brukar låta från myndighetshåll runt om i världen.

Men de som tror på den här typen av nya digitala, privata, pengar får gehör för sin framtidstro i den annars så konservativa bank-nationen Schweiz, där man även på myndighetsnivå valt att omfamna den nya tekniken.

– Ett litet land som Schweiz måste alltid vara innovativt och bland de första som vågar prova något nytt, säger Schweiz finansminister Ueli Maurer till SVT.

Schweiz går i täten

I ett internationellt perspektiv går Schweiz i täten vad gäller att reglera den nya kryptobaserade finansindustrin. 2021 uppdaterade man lagstiftningen inom olika områden för att även omfatta tillgångar som är baserade på blockkedjeteknik, såsom kryptovalutor. Därmed kan de nya aktörerna spela på samma legala planhalva som de etablerade, flerhundraåriga bankerna.

De nya spelarna hittar man en halvtimme från det gamla finanscentrumet i Zürich, i Zug med omnejd. Ett område som kallas för ”Crypto Valley” med anspelning på ”Silicon Valley” i USA. Här kan man, om man vill, betala skatt i kryptovaluta. En symbolhandling, visserligen, men ändå talande för myndigheternas attityd i frågan.

”Internet uppfanns här – men affären gick till USA och Kina”

Mathias Ruch är investerare och medgrundare till Swiss Blockchain Federation, som i flera år jobbat gentemot myndigheterna för att få dem med på tåget. Han var med och lanserade begreppet ”Kryptodalen” för att uppmärksamma att det där finns god grogrund för sådana bolag.

– För drygt 30 år sedan uppfanns internet vid CERN-institutet i Genève. Men inga av de stora globala bolagen som byggdes på tekniken startades här eller i Europa. Den affären gick till USA och Kina. Med blockkedje-tekniken har vi en ny möjlighet.

Menar du att den kan vara lika transformativ för samhället som internet, när det kom?

– Ja, vi går nu in i internets tredje fas, ”internet of value”. I blockkedje-åldern kan vi nu skicka värde på ett säkert sätt över internet, utan mellanhänder. Man kan skapa ett alternativt finansiellt system och eliminera banker. Men till att börja med kommer bägge samexistera.

Vad säger då Schweiz finansminister om riskerna med den nya teknikens möjligheter att förflytta pengar, som så många av hans kollegor i andra länder lyfter fram?

– Man måste givetvis vara uppmärksam på sådant som penningtvätt och brottslighet inom dessa områden. Men man kan införa regleringar, vilket vi har gjort. Och blockkedjetekniken är i slutändan faktiskt säkrare att använda än om man agerar utanför ett blockkedjenät, menar Ueli Maurer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.