Foto: AFP

Se enorma klädkyrkogården – här hamnar helt nya kläder

Uppdaterad
Publicerad

I provinsen Iquique i norra Chile blottas konsekvenserna av västvärldens ”fast fashion”. Varje år fraktas omkring 59 000 ton kläder till frihandelszonen. Merparten av kläderna samlas på en hög ute i Atacamaöknen.

– Det råder ingen tvekan om skadorna och miljöpåverkan dessa soptippar har i allmänhet, men framförallt för de som bor i närområdet, säger en talesperson för regionens miljöministerium, Moyra Rojas.

Chiles frihandelszon i Iquique har länge varit en hub för kasserade kläder. Där hamnar begagnade men också helt oanvända kläder från Asien och västvärlden eftersom ingen betalar för att ta bort det.

– Det som inte säljs till Santiago eller skickas till andra länder stannar i frizonen, säger Alex Carreno, som tidigare arbetat i hamnen.

I en FN-rapport från 2019 framgår det att syntetiska kläder kan ta upp emot 200 år för naturen att bryta ned. Samtidigt försöker nystartade företag ta hand om klädbergen genom att göra husisolering av kläderna.

– Problemet är att kläderna inte är nedbrytningsbara och innehåller kemiska produkter, så de accepteras inte av kommunala avfallsanläggningar, säger företagaren Franklin Zepeda.

Enligt FN-rapporten fördubblades den globala klädproduktionen mellan 2000 och 2014.

Se i klippet hur många tusentals ton kläder som blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.