Blackface används i en tradition i Spanien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Traditionella trettondagsfirandet ägde rum i fredags, se mer i klippet. Foto: Reuters

Se hur spanjorer firar trettondag jul med blackface

Publicerad

Parader med lokalbor som är utklädda i så kallat ”blackface” har funnits länge i den spanska staden Alcoy. Men traditionen får hård kritik av antirasistiska aktivister.

– Det sänder ett budskap om rasism, att vår hud inte spelar någon roll, berättar Rita Bosaho, den första svarta politikern i den spanska parlamentet.

Plötsligt dyker de upp. En stor mängd spanjorer med svartmålade ansikten och överdrivna röda läppar, det som brukar kallas för ”blackface”. De firar trettondedag jul.

Det är parad med lång bakgrund i staden Alcoy, och det sägs att traditionen kan bero på att kung Balthasar, en av de tre vise männen, har afrikanskt ursprung i gamla kristna texter.

– Vi målar våra ansikten svarta för så har vi alltid gjort. Det är också kul för barnen i Alcoy som inte kan känna igen oss, säger Paula, en av deltagarna, till Reuters.

Parad med blackface väcker hård kritik

Men paraden väcker också hård kritik. Rita Bosaho är den första svarta kvinnan i Spaniens parlament säger att traditionen skadar svarta barn.

– Det skickar en signal om att rasism, att vår hud, inte betyder något.

Enligt en studie från Spaniens jämställdhetsdepartement som gjordes 2021 svarade ungefär 60 procent av de med afrikansk bakgrund, men som är födda i Spanien, att de inte känner sig som spanjorer på grund av diskriminering.

– Att normalisera dessa tendenser leder till att saker som inte borde tolereras under 2000-talet fortfarande händer i Spanien, säger Antoinette Torres, grundaren av Afrofeminas, ett onlinecommunity som vill öka svarta kvinnors synlighet i landet.

Ser inte blackface som rasism

Hon tillägger att många spanjorer inte ser blackface som rasism på grund av det spanska skolsystemet, som hon menar inte lär ut landets tidigare historia med kolonialism och slaveri.

Spanien hade tidigare kolonier i bland annat Ekvatorialguinea och ägnade sig också åt slavhandel fram till 1800-talet.

För bara några dagar sedan blev det också debatt när Madrid stad skickade ut trettondagshälsningar till barn. Även där hade Balthasar svart sminkning. Borgmästaren beskrev det som ”ett hemskt misstag” av det ansvariga företaget.

Se hur paraden ser ut i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.