Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vinnarna och förlorarna på klimatförändringarna när det gäller arabicakaffeodling i klippet. Kartan är baserad på ett scenario där temperaturökningen är begränsad till 2 grader år 2065. Foto: Simon Krona

Se kartan som visar kaffets dystra framtid

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion. Det konstaterar en studie som publicerades i januari 2022 och bygger på tidigare forskning som pekar åt samma håll.

Studien som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Plos one undersöker hur den globala produktionen av arabicakaffe, cashewnötter och avokado kan komma att påverkas av klimatförändringarna.

Av de tre grödorna visade sig arabicakaffet, som är den vanligaste kaffesorten i Sverige, vara mest sårbar.

”Anpassad till speciellt klimat”

De områden som i dag lämpar sig bäst för arabicakaffe riskerar att bli 50 procent färre enligt studien – även vid ett förhållandevis milt scenario då den globala uppvärmningen begränsas till 2 grader celsius.

– Arabicakaffet klarar inte om det blir för varmt, för torrt, för blött eller för kallt. Den är anpassad till ett speciellt klimat, säger Kristoffer Hylander, professor i landskapsekologi vid Stockholms universitet.

Flyttar upp i bergen

Han menar att på många platser kommer det fortsatt gå bra att odla på – så länge man kan anpassa sig genom att exempelvis flytta odlingarna högre upp i bergen där temperaturen är mildare.

Men det kan också föra med sig nya problem – ingen kan till exempel säga med säkerhet hur nederbörden kommer att påverkas.

– Man kan börja odla på ett ställe som man tror kommer bli bra, och så visar det sig att det regnar för mycket eller för lite. Det är svårt och oroande. Det är mycket lättare att göra någonting i en stabil värld där man vet ungefär hur det kommer att se ut år för år.

Kan ersätta med bittrare kaffe

Ett annat alternativ, som studien framhåller, är att ersätta arabican med den andra stora kaffesorten robusta som är betydligt tåligare. Den har en mer bitter och jordig smak än vad många svenskar är vana vid. Den är vanlig i bland annat Vietnam där den kan drickas tillsammans med kondenserad mjölk.

Men sannolikheten att vi kommer bli helt utan arabica bedömer Kristoffer Hylander som låg.

– Vi kommer säkert att få kaffe framöver, men det är klart att priserna avgörs av hur mycket som produceras också.

Se kartan som visar vilka kaffeområden som vinner och förlorar på klimatförändringarna i klippet.

Så svarar de svenska kaffemärkena om klimathotet

Anders Thorén, kommunikationschef Löfbergs:

”De två riktigt stora utmaningarna när det gäller tillgången på ett bra och varierat utbud av kaffe i framtiden är klimatförändringarna och att få nästa generation att odla kaffe. Enligt flera rapporter riskerar hälften av den mark som används för att odla kaffe idag vara obrukbar 2050 som en följd av klimatförändringar.

När det gäller nästa generation handlar det om att medelåldern i många odlarländer är hög (på många ställen runt 60 år), och att unga som sett föräldrar slita hårt ser sig om efter andra möjligheter, till exempel att flytta in till städer.”

Minette Rosén, råkaffeansvarig Zoégas:

”Det kommer säkert finnas kaffe även i framtiden, men framförallt odlingsländer med låga arealer att odla på som inte har fördelar av stordrift, gör att det kommer bli brist på kvalitetskaffe framöver och 20-30 kr paketet måste tillhöra det förgångna.  Med andra ord, det kommer finnas kaffe och kaffe.”

Varumärkena Arvid Nordquist och Gevalia har tillfrågats men inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.