Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fick Sébastien reda på sanningen om sitt tyska ursprung. ”När jag upptäckte hur det låg till fick jag en ordentlig chock”. Foto: SVT/Världens historia

Togs från sin mamma i andra världskrigets spår – fick veta som vuxen

Uppdaterad
Publicerad

Sébastien Driesbach är vuxen när han får höra att hans biologiska mamma ska ha blivit tvingad att lämna honom ifrån sig av franska soldater. Han är ett av de barn som föddes efter andra världskriget med en tysk mamma och en fransk soldat till pappa.

Efter andra världskrigets slut ville den franska staten återbefolka Frankrike. Det gjorde de bland annat genom att förflytta barn som var söner till franska soldater.

Uppväxt i Frankrike

Tyska kvinnor som fått barn med franska män fick besök och ombads underteckna dokument för att formellt lämna ifrån sig sina barn. Väl i Frankrike fick barnen ett nytt liv och nya namn, enligt ”Världens historia: Andra världskrigets stulna barn”.

– Jag blev i det närmaste chockad när jag förstod vad franska staten hade gjort i Tyskland, säger Sébastien Driesbach i programmet. 

Under sin uppväxt i Frankrike fick han veta att han var adopterad från Tyskland, men inte förrän i vuxen ålder fick han veta på vilket sätt adoptionen hade gått till.

– Jag tvivlar inte en sekund på att mamma blev tvingad att lämna mig ifrån sig, säger Sébastien Driesbach.

“Bar med sig foton på mig” 

När han till slut fick veta vem hans biologiska mamma var så var det för sent för dem att mötas. Hon dog innan Sébastien Driesbach hann träffa henne, men han hann precis komma i tid till begravningen 2018. 

– Min mamma hade överlämnat mig, men behöll foton på mig fram till sin död. Så det hela betydde ju något för henne. 

Se Världens historia: Andra världskrigets stulna barn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.