Två poliser i Butler står intill en vägg efter mordförsöket på Donald Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var så här jävla nära. Han vände sig mot mig” – se bilderna från polisens kroppskameror. Foto: Polisen i Butler via EBU

Secret Service: Begick flera fel vid mordförsöket på Trump

Uppdaterad
Publicerad

Avgörande kommunikation i fel kanaler – och ett tak utan bevakning. Det är två av flera fel som Secret Service formellt medger i en intern rapport efter mordförsöket på Donald Trump i somras, uppger AP.

I en fem sidor lång intern rapport har Secret Service analyserat händelseförloppet den 13 juli, då Donald Trump utsattes för ett mordförsök och träffades i örat av ett skott.

I rapporten skriver Secret Service bland annat att lokal polis inte fick kännedom om att kommunikationskanalerna de använde inte nådde Secret Service.

Skottlossning mot Donald Trump

”Det misslyckandet var särskilt avgörande för Trumps livvakter, som inte kände till hur fokuserade lokal polis var på att hitta en misstänkt person minuterna innan attacken”.

Rapporten nämner brister både i kommunikationen och i planeringen av säkerheten för valmötet. Bland annat hade Secret Service ingen kännedom om de prickskyttar som lokal polis placerat inne i den byggnad från vars tak Thomas Matthew Crooks senare avlossade skott mot Trump.

”Flera involverade polismyndigheter ifrågasatte effektiviteten i det lokala prickskyttelagets position inne i AGR-byggnaden, ändå skedde ingen uppföljande diskussion om att ändra deras position”, står det i rapporten.

Tekniska problem med drönar-övervakning

Secret Service uppger också att man hade kunnat stoppa Crooks flera timmar innan valmötet, när man hade personal på plats som skulle flyga en drönare över platsen. Men tekniska problem satte stopp.

”Om den här delen av planeringen hade fungerat ordentligt så är det möjligt att skytten hade kunnat upptäckas när han flög sin drönare i närheten av Butler Farm Show-platsen tidigare under dagen”.

Secret Service högsta chef avgick efter en tuff utfrågning i kongressen efter attacken mot Trump. Redan då riktades kritik mot Secret Service förmåga att skydda Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet