Seismologen: Det kan hända när som helst – eller om 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals jordskalv och magma som rör sig i jordskorpan. När som helst kan marken spricka upp i en fontän av lava på Island. Men det kan också dröja 100 år innan vulkanen på halvön Reykjanes får utbrott.

– Det är väldigt oklart hur det här kommer att utveckla sig, säger seismologen Björn Lund.

Den seismiska aktiviteten på den isländska halvön Reykjanes har varit hög den senaste tiden. Sedan två veckor tillbaka har invånarna i Reykjavik upplevt tusentals mindre jordskalv, och tre skalv med en magnitud över 5,0.

– Den här aktiviteten började egentligen i början av förra året, sedan lugnade det ner sig litegrann och så tog det fart nu igen nu i slutet på februari, säger Björn Lund, seismolog vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Inte haft utbrott på 700 år

Genom satellitmätningar har man kunnat se att magman i jordskorpan är i rörelse. Området nära berget Keilir är aktivt, men har inte haft utbrott sedan 1300-talet. Nu kan det vara dags igen.

– Det är väldigt vanligt att man med hjälp av jordskalven kan se att det är ett vulkanutbrott på gång. Det är väldigt oklart hur det här kommer att utveckla sig, men det skulle kunna bli ett vulkanutbrott, säger Björn Lund och fortsätter:

– Men det skulle också kunna vara så att det lugnar sig, att inflödet av magma blir lägre, och så kallnar det i jordskorpan utan att komma upp på ytan. Då kan det dröja tio, femtio eller hundra år innan det blir ett utbrott.

”Som en fontän av lava”

När aktiviteten har gått upp i omgångar under de senaste två veckorna har isländska myndigheter varnat för utbrott. Området kring vulkanen är relativt obebott, och det har därför inte varit fråga om några evakueringar. Däremot har vägar stängts av i samband med de kraftiga jordskalven.

Vid ett eventuellt utbrott är det dock inte fråga om någon explosiv vulkanism med jättelika askmoln som kan stoppa flygtrafik, som många minns från utbrottet vid Eyjafjallajökull 2010.

– Det beror på vilken typ av magma det är och vilken typ av vulkan det är. Det här skulle i sådana fall bli ett lugnare utbrott, när en spricka öppnar sig och det blir som en fontän av lava. Då blir det väldigt små askmoln i början av utbrottet, om det ens blir några över huvud taget, säger Björn Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.