Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Så tycker kandidaterna i tre stora frågor

Val i USA 2024

Experten: Magkänslan säger att Trump vinner

Nate Silver, statistiker och grundare av statistiksajten 538, skriver i en krönika i New York Times att han tror på en republikansk vinst i presidentvalet.

"Min magkänsla säger Donald Trump. Jag tror att många oroliga demokrater känner samma sak", skriver han men tillägger att någons magkänsla egentligen inte betyder någonting, och att faktum är att det är mycket jämnt i opinionsundersökningarna.

Men vad säger de aktuella opinionssiffrorna? Det kan du se i SVT:s grafik.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s nyhetsredaktioner på plats

Lilla Aktuellts Lizette Edfelt är en av de SVT-reportrar som är på plats i USA för rapporterera om det stundande presidentvalet.
- Vi ska prata med barn om vem de hejar på och varför.

Markerad händelse

NYT-undersökning: Helt jämnt i opinionen

I New York Times/Siena Colleges sista opinionsundersökning innan valet är det dött lopp mellan Kamala Harris och Donald Trump.

Båda kandidaterna samlar ett nationellt stöd på 48 procent.

NYT beskriver resultaten som "inte särskilt uppmuntrande" för Harris, och menar att en demokratisk presidentkandidat nästan alltid har ett försprång när det kommer till att vinna en majoritet av rösterna.

Amerikanska val avgörs dock inte av vem som får flest röster, utan vem som vinner flest elektorsröster från delstaterna. Det kan du läsa mer om här.

Källor: Musk i kontakt med Putin

Miljardären och Trumpanhängaren Elon Musk har regelbundet samtalat med Rysslands president Vladimir Putin sedan slutet av 2022, uppger källor för Wall Street Journal.

Samtalen de två emellan har kretsat kring allt från geopolitik och affärer till personliga angelägenheter, enligt flera av tidningens ej namngivna källor i USA, Ryssland och Europa.

Musk, som inte har kommenterat uppgifterna, kampanjar för närvarande med Donald Trump i dennes försök att bli USA:s näste president. Trump har också antytt att Musk kan få en roll i en eventuell Trumpadministration efter valet. (SVT/TT)

Elon Musk
Elon Musk under ett möte för att främja förtids- och brevröstning på Ridley High School i Folsom, Pennsylvania. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images via AFP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Obama på scen med Harris

Den tidigare presidenten Barack Obama har senaste tiden varit ute och kampanjat för Kamala Harris. Först i dag stod de på scen tillsammans under ett kampanjmöte i Clarkston, Georgia.

Det var ett stjärnspäckat möte för den demokratiska kandidaten. Utöver Obama gästades scenen av skådespelaren Samuel L Jackson, regissören Spike Lee och artisten Bruce Springsteen.

Rapport: Fortsatt hot mot Trump efter valet

Enligt en nysläppt rapport från amerikanska Office of the Director of National Intelligence (ODNI) finns det en fortsatt hotbild mot Donald Trump även efter valet.

I rapporten står det att Iran kan komma att försöka mörda Trump oavsett hur valet slutar.

I rapporten görs också bedömningen att Ryssland försöker sabotera för Kamala Harris medan Iran försöker sabotera för Donald Trump. Utöver Iran och Ryssland väntas Kina göra försök att störa valet.

Markerad händelse

Fouad Youcefi inför valspurten: Skada eller skadas 

I en intervju med CNN fick Kamala Harris frågan om hon tycker att Donald Trump är fascist.

- Ja, det gör jag, svarade hon.

Tonläget inför valspurten har hårdnat, framförallt är det Harris som ändrat sin retorik, menar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

- Båda kandidaterna och deras kampanjer har släppt alla hämningar, säger han i Aktuellt. 

- Och om det låter som att Trump och Harris uttrycker sig hårt mot varandra så är kanske tonen ännu värre i de hundratals mejl och sms som kampanjerna skickar ut till sina supportrar. De sista veckorna handlar det nu om att skada eller att skadas, säger Fouad Youcefi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så sprider techjätten falska pedofil-anklagelser om Tim Walz

Se videon för USA-korrespondent Fouad Youcefis analys, och SVT:s genomgång av hur falska pedofilanklagelser hamnade hos techjätten Microsoft.

Invånare i Kenosha, Wisconsin, förtisdröstar på torsdagen. Över 26 miljoner amerikaner har redan röstat, rapporterar Reuters. I Maryland, där förtidsröstningen startade på torsdagen utnyttjade tusentals personer den möjligheten redan under de första 90 minuterna. Foto: AFP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

De delar vapenintresset - men pratar inte politik

Chris och Jonathan är uppväxta tillsammans längs Appalachernas fot i Virginia. Möt de gamla vännerna som speglar motsättningarna i ett delat USA. De talar om allt, men inte om politik.

Markerad händelse

Uppgifter: Beyoncé framträder med Harris 

Världsstjärnan Beyoncé kommer att framträda vid ett kampanjmöte med Kamala Harris i Houston på fredagen. Det enligt källor till Washington Post och AP.

Framträdandet innebär i så fall slutet på månader av spekulationer om huruvida stjärnan formellt skulle ge sitt stöd till demokraternas kandidat. Även Beyoncés mamma, Tina Knowles, och countrystjärnan Willie Nelson väntas delta, enligt Washington Posts uppgifter.

Beyoncé har tidigare gett Kamala Harris tillåtelse att använda låten ”Freedom” under hela sin kampanj. Flera artister och kändisar i USA har visat sitt stöd för Harris.