Tim Walz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för USA-korrespondent Fouad Youcefis analys, och SVT:s genomgång av hur falska pedofilanklagelser hamnade hos techjätten Microsoft. Foto: SVT/Simon Krona

Så sprider Microsoft falska pedofil-anklagelser om vicepresident-kandidaten Tim Walz

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Presidentvalet i USA närmar sig, och enligt Microsofts nyhetssajt anklagas nu demokraternas vicepresident-kandidat Tim Walz för att vara pedofil – ett falskt påstående som har sin grund i en anonym viral tweet.

– Den här typen av anklagelser, även om de är falska, kan påverka människor så till den milda grad att det avgör valet, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi.

En mängd lögner relaterade till USA-valet sprids i sociala medier, alltifrån konspirationsteorier om att Donald Trump själv ska ha iscensatt mordförsöken på honom, till försök att koppla ihop Kamala Harris med sexhandels-åtalade rapmogulen Diddy.

”Tydlig ökning” på sexövergrepp-sökningar

I Google Trends kan man se att sökningar på den demokratiske vicepresident-kandidaten Tim Walz den senaste veckan har handlat om en fasanjakt som han deltagit i.

SVT Verifierar

Men andra teman syns också tydligt. Söktermer relaterade till sexuella övergrepp.

Google Trends visar en ”tydlig ökning” på sökningar relaterade till ”Tim Walz” som handlar om sexuella övergrepp, så som ”sexual misconduct”, mellan perioden 9-16 oktober, över hela världen. Foto: Google Trends

En av sannolika förklaringarna till detta är en viral lögn med miljoner visningar som letat sig ut från X – och spridit sig vidare med hjälp av Microsofts nyhetsportal MSN.

– Det visar på nyhetsportalernas makt och deras brister i att bedöma sanningshalten i det innehåll de publicerar, säger Laurence Dierickx som forskar på AI och journalistik vid Université libre de Bruxelles, till SVT.

”Det har nyligen framkommit anklagelser mot Tim Walz, där han anklagas för att ha haft en olämplig relation med en manlig elev under sin tid som lärare”, svarar Microsofts AI-bot och hänvisar till Microsofts nyhetsportal MSN. Foto: Microsoft Copilot

Varifrån kommer dessa anklagelser egentligen, och hur hamnade de hos Microsoft?

Se SVT:s genomgång hur detta gick till, och hör USA-korrespondent Fouad Youcefis analys, i videon ovan!

Microsofts presstjänst svarar

Varför publiceras denna typ av artiklar på MSN?

Alla våra publiceringspartners behöver följa våra publiceringsstandarder. När vi får kännedom om fall som bryter mot våra policys vidtar vi åtgärder så snart som möjligt. Åtgärder kan innefatta allt från att artiklar kan plockas bort efter att de rapporterats, till att en utgivares licensavtal sägs upp i enlighet med våra riktlinjer för publicering.

Finns det en mänsklig redaktör som går igenom vilket nyhetsinnehåll som publiceras på MSN? Eller görs det automatiskt, eller med hjälp av t ex AI?

Microsoft har inte besvarat denna fråga.

Varför sprids denna typ av påståenden av Copilot?

Microsoft arbetar för att våra svar ska grunda sig på källor med hög trovärdighet från webben, och som är i enlighet med våra policyer. I det här fallet, baserat på den bifogade skärmdumpen, är det en mycket specifik frågeställning som Copilot besvarar genom att erbjuda kontext, källhänvisning och förtydligande med att det rör sig om anklagelser som spridits via sociala medier.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet