Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

SVT:s korrespondent Fouad Youcefi tar plats framför valskärmen och svarar på tittarfrågor om USA-valet. – Fråga Fouad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valet i USA närmar sig med stormsteg. SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi svarade på frågor på ämnet. Se sändningen här. Foto: SVT

Val i USA 2024

Trump ska beskyddas som en sittande president

Donald Trumps stab har begärt utökat beskydd för att presidentkandidaten ska kunna genomföra sin kampanj, skriver The New York Times.

Staben känner sig begränsade i sin planering av Trumps kampanjande med anledning av hotbilden mot honom, och bad därför Vita huset och Secret Service om fler medel.

Säkerhetsåtgärderna som efterfrågas är bland annat skottsäkert glas vid kampanjmöten, flygförbud ovanför Trumps boenden och kampanjplatser, samt säkerhetsklassade militära medel som endast sittande presidenter har tillgång till.

Under kvällen frågades president Joe Biden ut om förfrågan.

- Trump borde beskyddas som om han vore sittande president, svarade Biden, enligt Reuters.

Överblick

Hörrni det fick bli sista frågan. Tack snälla för alla engagerade frågor. Har skrivit så fingrarna brunnit men ändå bara hunnit besvara en bråkdel. Hör gärna av er i sociala medier eller på mejl om ni har frågor. Och missa inte vår Valvaka den 5 november. Det blir spännande! Godnatt Sverige!

F • Vilken skulle du säga är viktigare delstaten att hålla koll på?

Pennsylvania, utan tvekan. Där finns ett county som heter Erie County, som brukar rösta såsom Pennsylvania. Så håll koll på Erie County under valnatten!

Erik • Är Trump unik med att vara kandidat trots att han förlorade tidigare valet?

Nej, det finns en handfull som gjort liknande försök. Men den enda som lyckats vinna var Grover Cleveland 1892!

F • Vad har du blivit mest överraskad av hittills i detta val?

Oj. Bra fråga! Jag har blivit överraskad av hur många amerikaner som faktiskt inte brytt sig så mycket om valrörelsen hittills. Många börjar först nu att fundera på om de ska rösta och på vem. Säger något om hur viktig slutspurten kan bli trots att många redan förtidsröstat i olika delstater.

Jan Lundell i Uppsala • Hur mycket påverkas Harriskampanjen av en förlust i Michigan, ifall amerika-arabernas valprotest leder dit?

En förlust i Michigan skulle innebära att Harris i princip behöver vinna de delstater där hon just nu har ledning (inom felmarginalen), alltså Pennsylvania, Nevada och Wisconsin, plus en av de delstater där Trump leder (inom felmarginalen), t.ex. North Carolina, Georgia eller Arizona. Ett förlorat Michigan innebär större uppförsbacke och färre möjliga scenarion där Harris kan vinna.

Olof • I senatvalet i Nebraska ser det ut som att en oberoende kandidat har en god chans att vinna mot en republikan. Kommer det att påverka vem som kommer att kontrollera senaten efter valet?

Jag såg detta. Republikanerna har ju sett ut att kunna ta över makten i senaten, men just det senatsvalet i Nebraska kan sätta lite käppar i hjulet för Republikanerna. Vi får se hur jämnt det blir när vi väl är vid valdagen.

Pelle • Om Trump förlorar valet igen, vem har stor sannolikhet att bli arvtagare till republikanerna? Är det Nikki Haley, JD Vance, Mike Pence, Donald Trump Junior etc?

Jag tror du nämnde några av huvudkandidaterna. Man kan också tänka sig att inkludera Ron DeSantis, och ytterligare en och annan republikansk guvernör i gruppen personer som nog är intresserade. Marco Rubio likaså, och säker ytterligare några senatorer också. Svårt att säga vem som går vinnande ur en sådan strid.

Vi kör några frågor till, innan jag behöver bege mig hemåt efter en lång arbetsdag. Fråga på!

Oskar • Hur mycket bryr sig amerikanska väljare om dom olika krigen som pågår nu i Europa? Är det en stor sak för dom?

Amerikaner generellt bryr sig mindre än vi tror om andra delar av världen. Såsom de flesta väljare så tänker man mer på sin egen situation i världen när man går och röstar. Men i det här valet finns det viktiga väljargrupper som har starka åsikter i Israel-Palestinakonflikten som kan komma att välja eller välja bort kandidater utifrån den frågan. Det är sällan vi ser utrikesfrågor få en sådan central plats i amerikanska valrörelser.