Det mest troliga är nu att de två största separatistpartierna förlänger sin regionala regeringskoalition och fortsätter styra Katalonien, berättar SVT:s korrespondent David Boati.
Lågt valdeltagande
Separatisterna har haft majoritet i parlamentet tidigare, men det är första gången som de får en majoritet av de katalanska rösterna.
– Det talar för att frågan om självständighet förstärks, samtidigt var valdeltagandet väldigt lågt på grund av pandemin, säger David Boati i SVT:s Morgonstudion.
Valdeltagandet på 53 procent kan jämföras med 79 procent 2017. Det kan ha gynnat de separatistiska partierna.
Oro för covid-19
Valresultatet tros inte resultera i att kaoset från 2017 upprepas, då regionen utropande sig som självständigt från Spanien. Sedan dess har spänningarna avtagit och många väljare oroas mer över covid-19 än vad man engageras i självständighetsrörelsen.
– Det blev ju rejält kväst under 2017 och nio politiska ledare sitter fortfarande fängslade, så några större försök till självständighet kommer man sannolikt inte göra i dag.
Blockerar största partiet
Största parti blir Socialistpartiet i Katalonien, PSC, med den populäre Salvador Illa, tidigare hälsominister i regeringen, i spetsen. Men att vara störst räcker inte.
– Socialistpartiet som styr Spanien gjorde en satsning för att bryta separatisternas dominans här och tillsatte den populäre Salvador Illa. De gör ett bra val och går starkt framåt men strax före valet fick separatistpartierna ihop i en pakt där de lovade att inte samarbeta med Socialistpartiet. Trots att de är störst får de ingen makt, utan separatisterna fortsätter styra.
Klart står också att högernationalistiska Vox nu tar plats i Barcelonaparlamentet för första gången. Partiet får 11 av de 135 mandaten.