• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Carles Puigdemont Foto: Stephanie Lecocq/TT

Separatistledaren Puigdemont gripen i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens förre regionledare Carles Puigdemont har gripits på Sardinien, dit han rest i sin roll som ledamot i EU-parlamentet, uppger hans advokat.

En domstol ska nu avgöra om hans ska utlämnas till Spanien.

Carles Puigdemont lever sedan 2017 i exil i Belgien, anklagad av Spanien för bland annat uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för fyra år sedan.

En arresteringsorder har varit utfärdad och i våras förlorade han sin åtalsimmunitet som EU-parlamentsledamot, efter en omröstning i EU-parlamentet.

Under fredagen kommer en domstol att ta ställning till om Puigdemont ska släppas eller utlämnas till Spanien, säger hans stabschef Josep Lluís Alay på Twitter. ”Vid ankomsten till flygplatsen i Alghero greps han av italiensk gränspolis. I morgon (fredag) kommer han att ställas inför rätten i Sassari,” skriver han.

Nio andra separatistledare benådades

I juni benådade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez nio andra katalanska separatistledare som 2019 dömdes till fängelsestraff på 9–13 år för uppvigling och missbruk av offentliga medel, i samband med det katalanska självständighetsförsöket.

Spanien har även arresteringsorder utfärdade för de tidigare katalanska regionministrarna Toni Comín och Clara Ponsatí. De sitter precis som Puigdemont numera i EU-parlamentet och blev precis som han av med åtalsimmuniteten i våras, då anklagelserna formellt härrör från tiden före de tre katalanerna valdes in i EU-parlamentet.

Fakta: Kampen om Katalonien

Regionen Katalonien ligger i nordöstra Spanien, med gräns mot Frankrike och Andorra och har cirka 7,7 miljoner invånare.

En växande självständighetsrörelse under 2010-talet ledde 2017 till en folkomröstning där 90 procent sade ja till självständighet. Valdeltagandet var emellertid lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade deltog.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare från att rösta.

När folkomröstningen följdes av en självständighetsförklaring den 27 oktober 2017 reagerade Spaniens regering med att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gick i exil i Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.