En man i Kanada dömdes för sexuellt ofredande i domstol efter att inte ha använt kondom under sex. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Sex utan kondom kan vara lagbrott i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Sex utan kondom kan räknas som sexuellt ofredande om partnern enbart sagt ja till skyddat sex. Det slår en domstol i Kanada fast under fredagen.

Domen gäller ett fall där ett par träffats på nätet. Paret träffades en natt 2017 och hade sex två gånger. Den ena gången användes kondom – den andra inte.

Kondom del av samtycke

Enligt åtalet visste inte kvinnan att mannen inte använde kondom andra gången de hade sex. Hade hon känt till det säger hon att hon inte hade gått med på att ha sex.

”Att inse att kondomanvändning kan vara en del av den sexuella aktiviteten är också det enda sättet att respektera samtycke vid varje sexuell handling, varje gång”, står det i domen som citeras av Reuters.

Dömdes av oenig domstol

En oenig domstol valde på fredagen att döma mannen för sexuellt ofredande.

”Eftersom bara ja kan betyda ja, och nej betyder nej, kan ’nej, inte utan kondom’ inte betyda ’ja, utan kondom’”, skrev domaren Sheilah Martin enligt Reuters.

Enligt kanadensisk lag krävs bevis på att det saknades samtycke för en viss form av sexuella aktivitet för att det ska kunna räknas som sexuellt ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.