Shin Donghyuk

Shin flydde från Nordkoreas skräckläger

Uppdaterad
Publicerad

30-årige Shin Donghyuk är den enda kända person som fötts i – och levande tagit sig ut ur – det fruktade fånglägret ”Camp 14” i Nordkorea. SVT Nyheters Bert Sundström har träffat honom.

1982 föddes en liten pojke i arbetslägret som blivit känt som ”Camp 14”, eller ”fångläger 14” norr om den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Hans pappa och andra släktingar hade kastats i lägret efter att pappans bror flytt diktaturen till grannlandet Sydkorea. Pojken fick namnet Shin.

Lägerlivet blev hans barndoms verklighet. Föräldrarnas giftermål var arrangerat och Shin såg sällan sin pappa utan levde med mamman upp till tolv års ålder. Han har berättat att han såg sin mamma som en konkurrent om maten och att han var tvungen att jobba hårt i lägret för att inte bli straffad eller avrättad. De flesta fångar i lägret kommer aldrig därifrån.

Nordkorea-krisen

Angav sin egen mor

Vid 14 års ålder hörde han sin mamma och bror prata om att försöka fly. Han rapporterade dem till vakterna, vilket han tidigt hade lärt sig var rätt sak att göra. Men i stället för att belönas så utsattes han för omfattande tortyr, ett sätt att få honom att avslöja ännu mer.

Han tvingades bevittna hur mamman och brodern avrättades. Han beskriver själv hur han då tyckte att det var rätt åt sin mamma, men i efterhand har han insett att det kommer att förfölja honom för resten av livet.

Klättrade över sin döde vän ut i friheten

Shin Donghyuk berättar om hur han vid 23 års ålder, 2005, lyckades göra det omöjliga och fly från lägret – med livet i behåll – och ta sig över gränsen till Kina. Han och en medfånge hade under en längre tid kartlagt lägret i detalj för att förbereda flykten. De fick en chans när vakterna inte hade uppsikt över dem – och tog den.

Medfången kom åt det elektriska stängslet och dog direkt men Shin Donghyuk lyckades genom att krypa över sin döde vän ta sig igenom och ut ur lägret, dock med svåra brännskador.

Med hjälp av en militäruniform, som han hittat, och mutor lyckades Shin Donghyuk efter mycket om och men ta sig över gränsen till Kina. Efter att ha försörjt sig med olika jobb runt om i landet fick han kontakt med en journalist på en restaurang i Shanghai som fick honom att söka asyl i Sydkorea.

Myndigheterna utsatte honom för utdragna förhör i ett försök att utreda om han var en mördare – eller spion.

”Svälten allvarligare än kärnvapnen”

Vid ett besök i Stockholm säger Shin Donghyuk till Bert Sundström att han förstår att omvärlden är oroad över Nordkoreas kärnvapentester.

– Naturligtvis är kärnvapenfrågan mycket viktig men ännu viktigare är att redan innan man hade kärnvapen hade hundratusentals människor svultit ihjäl – och lika många väntas dö, säger Shin Donghyuk.

– Jag anser att svälten är ett allvarligare problem än kärnvapnen.

Nu bor Shin Donghyuk i Sydkorea och arbetar för mänskliga rättigheter.

Förra året utkom en biografi om hans liv i fångläger 14, skriven av journalisten Blaine Harden, samt den tyska dokumentären Camp 14–Total Control Zone av Marc Wiese.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet