Sida stoppar bistånd till Myanmar: ”Vill absolut inte stödja”

Uppdaterad
Publicerad

Delar av det svenska utvecklingsstödet till Myanmar dras in med anledning av militärkuppen i landet, uppger Sida för TT.

– Vi vill absolut inte stödja det här med resurser i form av bistånd eller legitimera det, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida.

Nedstängt internet, undantagstillstånd och nattliga räder mot regimmotståndare. Världen reagerar med bestörtning på militärjuntans hårdföra maktövertagande i Myanmar.

Nu stryper svenska Sida delar av biståndet till landet, men fortsätter att stödja organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Det sammanlagda Sida-stödet till Myanmar uppgår till 300 miljoner kronor.

– Det är en mindre del av vårt engagemang som berörs, ungefär tio procent av samarbetet. De stora delarna handlar om stöd till oberoende aktörer som verkar för demokrati och är engagerade i fredsprocesser, trygg hälsovård i landets konfliktområden, och att nå ut till ungdomar med sexualupplysning, säger Göran Holmqvist, till TT.

USA har redan infört ekonomiska sanktioner mot militärjuntan, bland annat genom att frysa generalernas tillgångar utomlands.

Demonstranter håller vakt

Enligt Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrenspondent på plats i Peking, så har även norska Telenor tagit ställning mot juntan.

– Telenor har sagt att man inte tänker rätta sig efter de nya lagar som militären infört. Juntan har velat införa regler likt de som finns i Kina, där man blockerar sajter som demokratirörelsen befinner sig på. Telenor säger att det bryter mot yttrandefrihetslagar, säger Ulrika Bergsten i SVT:s Morgonstudion.

”Vill ta energin ur rörelsen”

Enligt Ulrika Bergsten så lever fortfarande demokratirörelsen i landet, trots nedslagen från militären.

– I natt stängdes internet av och enligt uppgifter har militären försökt sig på nattliga räder. Men invånarna är väl förberedda på juntans taktik, så man har ett slags medborgargarde som håller vakt, säger hon.

– De är på jakt efter symboliskt viktiga motståndspersoner som lett protester och hotar med långa fängelsestraff för dem. Man vill ta energin ur motståndsrörelsen.

Det är i nuläget oklart var landets demokratiskt valda ledare, som gripits av militärjuntan, befinner sig. Enligt uppgifter så befinner de sig i husarrest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.