Jordskredsstöd för liberalare abortlagar

Uppdaterad
Publicerad

Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar och nej-sidan nära 34 procent, enligt det officiella valresultatet. Nej-kampanjens företrädare har erkänt sig besegrade.

Enligt tidningen The Irish Times har valdeltagandet varit större än i tidigare folkomröstningar, i vissa distrikt uppåt 70 procent. I huvudstaden Dublin har 77-procent av rösterna hamnat på ja-sidan, enligt undersökningen.

”Det ser ut som att vi skriver historia i morgon”, skriver Leo Varadkar , Irlands premiärminister och ja-förespråkare i folkomröstningen.

I folkomröstningen har irländarna fått ta ställning till om man vill att lagstiftningen vad gäller abort ska lättas upp eller ej. Landet har några av världens strängaste lagar på området.

Redan under lördagsförmiddagen sade talesmannen John McGuirk att nej-sidan erkänner sig besegrad, till Reuters.

– Rätten till liv för ett ofött barn finns oberoende av en folkomröstning eller vad som står i konstitutionen, säger han till Sky News, samtidigt som han erkänner att en övervägande majoritet har röstat på ja-sidan.

Officiellt resultat under lördagen

Vid 19-tiden på lördagen kom det slutliga resultatet som visar att irländarna med klar majoritet röstat för ett upphävande av det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans ”rätt till liv”.

Enligt AP ska mer än 66 procent ha röstat för en avskaffning och runt 34 procent emot.

Premiärminister Leo Varadkar säger att den delen av grundlagen som förbjuder aborter kan komma att ändras innan årets slut.

Fakta: Folkomröstningen i Irland

Irländarna röstade om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans ”rätt till liv”. Ett ja till att avskaffa skrivningen ger nu parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då kvinnans liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är i dag 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.