Svensk-iraniern Ahmadreza Djalali, tidigare forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, greps under en konferensresa i Iran 2016 och dömdes senare till döden för spioneri. Verkställandet av straffet har skjutits upp flera gånger.
Svenska myndigheter och organisationer, bland annat Amnesty, har utan framgång försökt få Ahmadreza Djalali fri.
”Hur är det möjligt att inget händer?”
Det var länge sedan hans hustru Vida Mehrannia pratade direkt med honom. Men för en månad sedan fick hon höra av släkten i Iran att Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd fortfarande är svårt.
Vida Mehrannia är kritisk till bristen på resultat i arbetet med att få honom fri. Hon vill nu träffa utrikesminister Tobias Billström (M).
– Jag har bett om ett möte flera gånger. Han bör veta att vi lider av detta vi fyra, jag, mina barn och min man i Iran, säger hon.
Hur tycker du att svenska myndigheter hanterat fallet?
– De följer det, men det räcker inte. Min man är dömd till döden, han lider och hans situation har inte förändrats. Hur är det möjligt att inget händer om de jobbar hårt med fallet?
UD: Gör vad vi kan
Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man fortfarande arbetar med fallet.
”Sveriges ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Sverige har sedan länge krävt att dödsstraffet inte verkställs”, skriver UD och fortsätter:
”Det är uppenbart att de omständigheter under vilka Ahmadreza Djalali hålls fängslad utgör ett allvarligt hot mot hans hälsa. De rapporter som nått oss om Ahmadreza Djalalis hälsoläge gör att det är nödvändigt att han friges av humanitära skäl. Detta har framförts till företrädare för Iran på hög nivå.”