I dag ger Amnesty en uppdatering av situationen för Ahmadreza Djalali.
– Vi har fått ny information och det är dåliga nyheter, berättar Maja Åberg Amnestys kontaktperson när det gäller fallet Djalali.
– Ett väldigt starkt ljus är på i hans cell 24 timmar om dygnet. Det här en ganska klassisk del av tortyr, vilket är plågsamt fysiskt och psykiskt. Han hålls fortsatt isolerad och han nekas adekvat vård. Han sover på golvet med tre filtar – en under sig, en på sig och en som kudde, säger Maja Åberg.
”Opinionen har påverkat Iran”
Det är status quo för Ahmadreza Djalali som greps under ett forskarbesök i Iran i april 2016 anklagad för spioneri. I oktober 2017 dömdes han till döden för samma brott i en dom som ifrågasatts av människorättsorganisationer. Att domen ännu inte verkställts har av vissa tolkats som att det pågår förhandlingar om ett fångutbyte.
Iran har tidigare anklagats för att systematiskt gripa utländska forskare, särskilt sådana som även innehar iranskt medborgarskap och sedan utnyttja dem för fångutväxling. Flera iranier har gripits och dömts i utlandet för terroristbrott som den iranska staten misstänks ligga bakom. Några av dem har utväxlats mot forskare som gripits i Iran.
Reaktionerna på gripandet av Djalali har varit starka, inte minst i Belgien där Djalali varit gästprofessor. Flera organisationer har krävt att han ska släppas fri. Amnesty hoppas att det faktum att Djalali fortfarande är i liv beror på de kraftiga internationella påtryckningarna och på den svenska regeringens arbete för Djalali.
Oron har ökat
Den svenska regeringens linje har tidigare varit att begära att Iran upphäver dödsdomen. Amnesty tycker sig se en ändring i regeringens hantering av ärendet:
– Vi noterade med glädje att utrikesminister Ann Linde under utrikesdebatten i riksdagen den 24 februari nämnde Ahmadreza Djalalis fall och då för första gången sa att UD arbetar för hans frigivning, säger Maja Åberg.
Det hindrar inte att oron för Djalalis situation är stor, enligt Amnesty.
– Avrättning är liksom tidigare att betrakta som nära förestående. Oron för hans fysiska och psykiska hälsa har ökat än mer i och med att han sitter fortsatt isolerad, säger Maja Åberg till SVT.