En delad bild som visar en session i Europaparlamentet. Den vänstra sidan visar en fullsatt sal med många ledamöter medan den högra sidan visar Victor Orbán vid en talarstol med EU:s emblem i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Viktor Orbáns tal i Europaparlamentet var det flera ledamöter som ställde sig upp och började sjunga den vänsterrevolutionera kampsången Bella Ciao. Foto: Europaparlamentet

Skarp kritik mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU

Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orbán möttes av hård kritik i Europaparlamentet efter sitt tal för ledamöterna.

– Vänsterlögner och politisk propaganda, kontrar han själv.

Orbán försökte inleda i en återhållsam ton när han ställde sig framför ledamöterna för att berätta om Ungerns pågående ordförandeskap i EU:s ministerråd.

Det hjälpte dock föga när sedan både EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och de stora partigruppernas företrädare svarade med hård kritik.

Ukraina och migration

Kristdemokratiskt konservativa EPP:s gruppledare Manfred Weber konstaterade att Orbán inte nämnde Ukraina i sitt tal och kritiserade hans resa till Moskva i somras.

– Din resa var aldrig ett fredsuppdrag. Det var en krigsförlängningsresa, sade Weber.

Socialdemokratiska S&D:s Iratxe García Pérez fräste över Orbáns ord om att den illegala migrationen ökat homofobin i EU.

– Hur kan du tala om homofobi och könsrelaterat våld när du i ditt land tar bort lagar som skyddar kvinnor och hbtq-rörelsen? sade García Pérez.

Fräste ilsket tillbaka

Kritiken fick i sin tur Orbán att kasta återhållsamma tonen över bord. I ett långt svarsinlägg fräste han ilsket tillbaka om det mesta.

– Alla dessa vänsterlögner är bara politisk propaganda. Om ni angriper mig så försvarar jag mitt land, sade Orbán.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.