Statsminister Ulf Kristersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer markera” – Här kritiserar statsminister Ulf Kristersson (M) Ungerns Viktor Orbán efter premiärministerns besök i Ryssland. Foto: Reuters

Ulf Kristersson kritiserar Viktor Orbán och Ungern – Sverige bojkottar EU-möten

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson riktar skarp kritik mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter hans Rysslandsbesök. Sverige svarar bland annat med att inte skicka ministrar på EU-mötena som leds av Ungern.

– Han missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, säger Kristersson.

Under Natotoppmötet i Washington går statsminister Ulf Kristersson hårt ut mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Det efter att Orbán besökt Moskva samtidigt som Ungern, sedan ett par veckor tillbaka, håller i EU:s ordförandeklubba.

– Vår reaktion är glasklar, vi har varit extremt tydliga. Han missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, säger Kristersson och fortsätter:

– Som ordförandeland ska man vara en ”honest broker”, inte ge intryck att man talar för andra länder. Jag har varit väldigt tydlig med det. Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet när han åker till Ryssland. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina. Vi har varit mycket kritiska till det.

Sveriges svarar nu med att inte delta i de informella ministerråden i Ungern på politisk nivå. Däremot kommer Sverige skicka tjänstemän till dessa möten.

”Tänker inte delta i informella möten”

Ulf Kristersson bekräftar senare på en presskonferens i Washington, det EU-minister Jessika Roswall (M) sa till TT, att Sverige inte kommer delta med ministrar på mötena i Ungern under juli månad.

– Vi har landat i, tillsammans med andra länder, att vi inte tänker delta i informella möten som inte har några beslutsagendor. Det som en tydlig markering att vi inte uppskattar det de gör med sitt ordförandeskap. Det är inte den förväntan man har på ordförandeskapet helt enkelt, säger Kristersson.

Han säger även att han kommer lyfta sitt missnöje med Viktor Orbán men att det förmodligen inte kommer ha någon ”nämnvärd effekt”.

Företräds av tjänstemän istället

Mötena i Ungern under juli månad kommer i stället från svensk sida att representeras av tjänstemän. Däribland på försvarsministermötet.

Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen agerar på liknande sätt och diskussioner pågår i fler länder.

Ungerska möten i juli

Som ordförandeland i EU:s ministerråd arrangerar Ungern följande informella ministermöten i Budapest i juli:

8–9 juli: Närings- och industriministrar

11–12 juli: Miljöministrar

15–16 juli: Energiministrar

22–23 juli: Inrikes- och justitieministrar

24–25 juli: Hälsoministrar

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.