Viktor Orban, ungersk poltiker i EU-parlamentet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zsolt Kerner, ungersk EU-reporter på 24.hu, berättar vad Ungern siktar mot som ordförandeland i EU. Foto: Nicolas Landemard/EPA

Ungern tar över ordförandeskapet i EU 1 juli – det här innebär det

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag tar Ungern över EU-ordförandeskapet och kommer att sitta på posten fram till januari 2025.

Samtidigt lovar landets premiärminister att man ska ”make Europe great again”, och stödjer Donald Trump och Vladimir Putin öppet.

Men det kan bli svårt för Ungern att faktiskt driva igenom några egna intressen.

Enligt traditionen inom EU byts ordförandeskapet i ministerrådet ut var sjätte månad, vilket innebär att ett nytt land får chansen att leda unionens lagstiftande församling. På måndagen var det Ungerns tur att ta över rollen.

Till skillnad från andra europeiska partners stödjer Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Donald Trump öppet. Han har även nära band till Rysslands president Vladimir Putin samt Kinas president Xi Jinping. Landet har tidigare blockerat och senarelagt hjälpmedel och pengar till krigsdrabbade Ukraina.

– Jag tror personligen att Orbán ser detta som en chans till att porträttera sig själv som en viktig europeisk spelare och som väldigt maktfull. Men också att han kan vara professionell . Han vill även framhäva sig själv gentemot sin politiska motståndare Peter Magyar, säger Dutceac Segestan, docent i strategisk kommunikation och Europastudier på Lunds Universitet.

”Svårt att få inflytande”

Ordföranderollen innebär inte att man får något direkt inflytande, utan i stället att man agerar som en moderator i diskussionerna. Att Ungern skulle kunna agera på sitt motto ”make Europe great again” anser inte Dutceac Segestan som troligt. Det finns inte heller någon risk för att Ryssland skulle få något inflytande över EU via Ungern eftersom alla beslut måste fattas med en majoritet.

Det Ungern kan göra är att välja att inte lyfta vissa frågor under sitt ledarskap, så som att hjälpa Ukraina. Det var också därför som det tidigare ordförandeskapslandet Belgien betade av frågor gällande Ukraina innan de gav stafettpinnen till Ungern.

– Man visste att Ungern inte är så vänligt inställd till Ukraina, säger Dutceac Segestan.

Vad vill Ungern göra under sitt ordförandeskap?

Något som Ungern kommer vilja lyfta är den konservativa tanken om den så kallade ”kärnfamiljen”, där hbtqi+ personer exkluderas. De kommer troligen också att vilja fokusera på minoritetsgrupper i EU och lyfta frågan om att Bosnien och Hercegovina och Serbien ska bli framtida EU-kandidatländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.