Walesiska byn Crickhowell. Foto: SVT

Walesisk by gör uppror mot jättarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ”Korrespondenterna” åkte till en by i Wales för att träffa byborna som satt sig emot de internationella storföretagen.

Här i byn är det fritt från de stora jättarna.

Det första jag tänker när vi kör in i Crickhowell är Sagan om ringen. High Street, den smala huvudgatan, är kantad av små butiker: Askew´s Family Bakery, Grenfell´s and sons and grandchildren (speceriaffären), Emmas Bookstore, Cashells Butchers, The Bear Hotel högst upp och the Dragon längst ner på gatan. Det är bara hobbitarna som saknas.

Idyllen skulle vara fullständig om jag inte visste att den här staden gjort uppror – mot skattesmitarna bland storföretagen.

Fnyser åt Facebook

På vägen upp från Cardiff till Crickhowell är det mest gröna kullar, höga häckar utefter smala vägar och så får, överallt får som bräker ljudligt när man vevar ner vindrutan.

Skyltarna utefter vägen varnar för att fåren går lösa, så det gäller att ha uppsikt, det finns inte mycket plats att väja på om det plötsligt står ett får i vägen.

Väl framme i Crickhowell är det bara att gå in i närmaste kafé, beställa en espresso och inse att man inte är i Sagan om ringen, för kaféägaren Steve Lewis är arg:

– Jag betalade mer i skatt än vad Facebook i Storbritannien gjorde förra året. Jag skulle vilja ha Zuckerberg här för att förklara hur det kommer sej. För mej är han bara en ungdomsbrottsling med finnar i ansiktet. ”Global gigant”, fnyser Lewis. Han har en del att lära.

”Många betalar inget”

Steve Lewis startade kampanjen som nu sprider sej i Storbritannien. ”Stad för rättvis skatt” heter den och handlar om att de vill att storföretagen måste betala mer i företagsskatt än vad de gör i dag. Skatten alla småföretagare i Crickhowell betalar är den fastställda företagsskatten på 20 procent.

– Jag brukar kalla de stora för 2-3 procent-företagen, för det är vad de betalar i snitt, många betalar inget alls.

Han ger exemplet från sin egen bransch: den jättelika kaffekedjan Caffe Nero, som sedan starten hittills aldrig betalat någon företagsskatt i Storbritannien.

Allt handlar förstås om en lyckad skatteplanering, ofta med ett skatteparadis inblandat, kanske inom lagens råmärken, men ändå djupt orättvist, menar många här.

– Tänk om jag skulle gå upp till Skatteverket och säga att jag tänkt att betala tre procent i skatt i år, säger Steve Lewis med ett snett leende. Hur tror ni det skulle gått?

Snodde fastighet framför näsan på Tesco

Handlarna på High Street och människorna som bor i Crickhowell är påminda om hur världen ser ut efter avslöjandena av dom s k Panama-pappren. Men man  tänker inte bara på rättvisa skattelagar och att alla, även dom rikaste storföretagen, ska bidra till samhällets infrastruktur, till utbildning och sjukvård – till det allmänna helt enkelt.

Här tänker man också på hur man vill att liten stad ska se ut, på vad som är trivsamt, livskvalitet, samhörighet, på vad man får utöver en limpa, en köttbit, några grönsaker, eller ett glas vin på the Dragon.

Här försvarar man sin livsstil och har gått så långt att när en byggnad blev till salu på High Street för en tid sen, gick staden samman och köpte byggnaden mitt framför näsan på den brittiska livsmedelskedjan Tesco – man ville inte ha in Tesco och riskera att 3-4 småbutiker fick slå igen. I stället kommer nu tre nya små butiker att öppna när lokalerna är färdigrenoverade.

Jeff Thomas som driver friluftsaffären förklarar:

– Den här lilla oberoende staden gillar inte när nån kommer hit och försöker bestämma hur vi ska ha det.

Så Crickhowell har väckt intresse över hela världen, journalisterna är många som åkt hit för att titta på en till synes modern variant av en medeltida by (ja, slottsruinen påminner om historien som tycks närvarande hela tiden).

Lockar turister numera

Det är naturligtvis också ett turistmål numera. Hotellet the Bear är fullbelagt och på kvällen fylls restaurangerna här av folk, också från grannstäderna som aldrig sa nej tack till Starbucks, Tesco och Caffe Nero, och som kanske saknar att umgås på en plats med atmosfär. Överallt annars är det mest de obligatoriska stormarknaderna med sina jättelika parkeringar och där erbjuds egentligen bara konsumtion.

Stephen Askew är Crickhowells bagare och han menar att småstäder som Crickhowell håller på att försvinna helt, och det gäller särskilt de levande huvudgatorna, High Street.

– Men det är upp till konsumenterna till slut. Om extrapriset är viktigare än att bevara småstaden och försvara sammanhållningen, ja, då får konsumenterna vad dom betalar för och inget annat.

Inne på Steve Lewis kafé funderar Steve högt över skatten vi betalar och vad det egentligen är:

– Skatt är priset vi betalar för civilisation och jag vill gärna att mina sex barn ska få chansen att växa upp i ett civiliserat samhälle, och det blir inte mer civiliserat än det vi har här i Crickhowell. 

Korrespondenterna

Se programmet på SVT2 i kväll 20.00 och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.