– London är länkat till bland annat Kanalöarna, Caymanöarna, British Virgin Island, Gibraltar och Bermuda. Det är hjärtat i en satellit av direkt kontrollerade Brittiska territorier, säger han.
Enligt en färsk studie i tidskriften Foreign Affairs uppskattas summan av de privata förmögenheter som göms i skatteparadis till mellan 24 och 36 bilioner dollar. Det handlar då enbart om privata finansiella tillgångar. Det inkluderar till exempel inte de fastigheter som många gömmer via offshore-konton.
Enligt John Christensen skulle en skatt på 30 procent på de tillgångarna vara tillräckligt för att utrota världsfattigdomen.
– Det ger dig en uppfattning om hur mycket pengar det handlar om, säger John Christensen, chef för den ideella organisationen Tax Justice Network.
Stat i staten
City of London har ett mycket omfattande självstyre som styrs av en sorts regering med egen poliskår, eget regelverk och egna skattelagar. City of London har även en egen representant i Parlamentet.
– Det är som en stat i staten med bland annat egna gränser och skyltar, säger John Christensen.
I finansdistriktet har regeringen mycket medvetet lyckats attrahera en lång rad internationella banker, revisionsbolag, advokatbyråer och skatterådgivare. Och många av dem har sitt huvudkontor här. Det är från City of London som en stor del av den dolda skatteplaneringen styrs, enligt John Christensen.
Perfekta instrument
I och med att många av de gamla brittiska kolonierna fortfarande länge haft ett stort självstyre, låga skatter och lite offentlighet har de blivit perfekta instrument för avancerade skatteupplägg.
Under århundraden har City of London Corporation lyckats bygga upp en lång rad ekonomiska privilegier för sina företag, privilegier som i dag är svåra att ändra på.
– Jag skulle säga att City of London är världens mest mäktiga lobbyorganisation i dag. För samtidigt som det sker en del politiska förändringar när det gäller skatteflykt ser vi gång på gång att lobbygrupperna slår tillbaka och underminerar framgångarna, säger John Christensen.
Blev visselblåsare och bytte sida
John Christensen började sin karriär som ekonomisk rådgivare åt kanalön och dåvarande skatteparadiset Jersey. Men en dag när han blev intervjuad om skatteplanering bestämde han sig för att bli visselblåsare och läcka information om uppläggen. Sedan dess har han jobbat från andra sidan, med att informera om och bekämpa skatteflykt. I dag vill många politiker och ekonomer ha hans råd.
De som försöker vifta bort de internationella skatteuppläggen som lagliga och att de globala företagen bara utnyttjar kryphål har ofta fel enligt Christensen.
– Skatteplanering kan vara laglig eller inte. Det kan vi inte veta innan det prövas i domstol. Men jag misstänker, utifrån min egen 40-åriga erfarenhet med skattefrågor, att majoriteten av dessa upplägg kommer att underkännas i domstol. Särskilt om man använder sig av skatteparadis.
Korrespondenterna
Se programmet på SVT2 i kväll 20.00 och i SVT Play.