Skogsbrand i Alberta, Kanada

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från skogsbranden i Jaspers nationalpark i Kanada i videon. Foto: AP

Skogsbränder härjar i västra Kanada – tusentals evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

I västra Kanada rasar hundratals skogsbränder och tusentals personer har tvingats evakuera.

Bränderna har nu tagit sig in i turiststaden Jasper och satt byggnader i brand.

– Vårt samhälles värsta mardröm, säger Richard Ireland, borgmästare i Jasper.

Skogsbränderna som härjat i nationalparken Jasper i provinsen Alberta tog sig under onsdagskvällen lokal tid in i turiststaden Jasper. Runt 25 000 personer, 5000 av dem invånare i staden och 20 000 parkbesökare, har tvingats evakuera.

Staden är rökfylld och flera byggnader har satts i brand. På X skriver nationalparken att branden har orsakat betydande förluster i stadsområdet.

– I nuläget kan jag inte bekräfta hur många platser eller specifika strukturer. Elden fortsätter att brinna, skriver James Eastham, talesperson för Parks Canada på X.

Regeringen tillsätter federal hjälp

Stadens borgmästare Richard Ireland säger till public service-bolaget CBC att staden genomlever ”vårt samhälles värsta mardröm”.

Regeringen har godkänt en förfrågan från provinsen Alberta om federal hjälp.

”Vi distribuerar resurser från Kanadas försvar, evakueringsstöd och fler akutresurser för att hantera skogsbränder till provinsen omedelbart – och vi samordnar brandbekämpning och lufttransporthjälp”, skriver premiärminister Justin Trudeau på X.

Omkring 1 900 brandmän från Alberta, med hjälp av personal från Alaska och Australien, arbetar med att rädda lokal infrastruktur och få kontroll på bränderna.

Nationalparken Jasper meddelade på X att ”luftkvaliteten hade försämrats” i området. Brandmän och andra utan fristående andningsapparater har ombetts lämna området

Hundratals skogsbränder härjar

Runt 400 skogsbränder har drabbat provinsen British Columbia, varav 260 på onsdagen rapporterades vara utom kontroll. I provinsen Alberta härjar över 170 bränder där 59 var utom kontroll onsdag eftermiddag lokal tid.

De västra provinserna har den senaste veckan träffats av över 58 000 blixtnedslag som orsakat nya bränder samtidigt som en värmebölja drabbat området, uppger British Columbia Wildlife Service.

USA drabbade av skogsbränder

Flera amerikanska delstater har den senaste veckan drabbats av skogsbränder, däribland Kalifornien, Oregon och Washington.

I Kalifornien har en man gripits och är misstänkt för att ha anlagt skogsbränder i delstaten rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.