Frilansjournalist Jeanette Peppe Öhman på plats i USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frilansjournalisten Jeanette Peppe Öhman om bränderna i Kalifornien: ”Gäller att ha väskorna packade”. Foto: SVT, AP

Skogsbränderna slår hårt mot Kalifornien: ”Extremt svårt”

Publicerad

Skogsbränderna rasar i delstaten Kalifornien i USA.

Bara i San Bernardino öster om Los Angeles beräknas så lite som tre procent av bränderna vara under kontroll.

– Vi har tre riktigt stora bränder just nu, säger Jeanette Peppe Öhman, frilansjournalist i Los Angeles i Morgonstudion.

Till följd av bränderna i Kalifornien har tusentals människor tvingats evakuera och tiotusentals hem är i fara.

Anledningen till att det brinner så mycket, säger Jeanette Peppe Öhman, är på grund av att det varit två regniga vintrar i rad, vilket lett till färre bränder och en ökad växtlighet. Och med värmeböljan som slagit till har det därför funnits väldigt mycket att brinna.

En av bränderna i delstaten växte natten till onsdagen åtta gånger sin egna storlek på bara några timmar, vilket försvårar släckningsarbetet ytterligare.

– Det är extremt svårt och jag tror att det är svårt att förstå hur otroligt tungt och farligt det här jobbet är att vara brandman. Det är ju en extrem värme de utsätts för, säger Jeanette Peppe Öhman.

I det arbetet används både helikoptrar och flygplan som vattenbombar och släpper kemiskt pulver för att stävja bränderna.

– Sen försöker man också hugga ner buskar och träd för att helt enkelt stoppa den, ju mindre det finns att brinna desto lättare är det att stoppa bränderna.

Se mer i videon ovan om bränderna i Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.