Översvämningar. Skogsbränder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de extrema väderförhållandena ser ut runt om i världen. Foto: Reuters

Extremväder i flera delar av världen: ”Sker oftare”

Uppdaterad
Publicerad

Extrema väderförhållanden härjar just nu på flera håll i världen, från skogsbränder i Kalifornien till omfattande översvämningarna i Japan. Fenomen som bara blir vanligare med åren.

– I framtiden ser man från olika klimatscenario att vädersituationerna vi vittnar i dag kommer ske oftare, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

I Kanada rasar skogsbränderna fram och i staden Jasper har tusentals tvingats på flykt från sina hem där eldsvådorna jämnat hela gator med marken. Samtidigt väller skogsbränder fram ungefär 1 400 kilometer söderut i grannlandet USA och delstaten Kalifornien, där närmare 96 720 hektar brunnit i de norra delarna av delstaten.

Och västerut, på andra sidan jordklotet har omfattande översvämningar drabbat både Japan och Taiwan.

I regionen Tohoku i de norra delarna av Japan har rekordstora mängder regn fallit, vilket lett till att minst en person dött och flera saknas medan tusentals tvingats på flykt, rapporterar Japan Times.

Torrare skogar och starkare vindar

Klimatförändringarna har under en lång tid lett till de extrema väderförhållandena som just nu råder runt om i världen.

SVT:s meteorolog, Deana Bajic, säger att skogarna blir torrare och vindarna från Stilla havet kraftigare vilket förvärrar skogsbränderna som rasar i just Kalifornien.

I de västra delarna av Stilla havet runt Japan och Taiwan kan regnet och översvämningarna härledas till förändringar i lufttrycket.

– När högtrycket förflyttas släpper det svalare luft som kolliderar med den varma luften och då bildas det kraftiga åskoväder som kan leda till översvämningar, säger meteorologen Deana Bajic.

I klippet ovan ser du vädersituationen i olika delar i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.