Skolor i Ukraina öppnar inför höstterminen

Publicerad

Senast korridorerna och klassrummen var fyllda med elever var den 23 februari, dagen innan Ryssland invaderade Ukraina. Nu förbereder flera skolor i Ukraina för att ta emot elever igen. 

– Vi saknar verkligen våra elever, säger rektorn Ihor Tjerevko.

Ett tjugotal krossade fönster har bytts ut och kulhål på väggarna täpps igen och målas för.  

Flera vuxna från byn i utkanten av Tjernihiv i norra Ukraina finns på plats och hjälper till inför skolstart. En slags nystart för både skolan och eleverna. 

Kriget i Ukraina

Provisorisk klassrum i källaren

Förutom att täcka spåren av kriget så förbereds även källaren. För att en skola ska få öppna gäller det att den är utrustad med ett skyddsrum som rymmer alla barn och all personal. 

– Flyglarmen kan pågå i alltifrån tio minuter till ett par timmar, det går inte att förutse, säger rektorn Ihor Tjerevko. 

När rysk militär tågade in i byn Ivanivka i början av mars gömde sig 168 personer i källaren.  

– Det här rummet kommer kunna fungera som ett klassrum. Vi har renoverat det mesta och ska ordna med elektriciteten och sätta upp både griffeltavla och tv, säger Ihor Tjerevko och pekar med hela handen. 

I ett annat rum grävs ytterligare en nödutgång fram. 

– Det var det enda vi brast på, att det bara fanns en utgång. 

”Livet går vidare”

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är två av tre barn från Ukraina på flykt undan kriget.

– De flesta av barnen som går i den här skolan har återvänt, det är totalt tre som befinner sig i andra länder, säger Ihor Tjerevko och poängterar att borta är bra men att hemma är alltid bäst, trots omständigheterna.

Officiell skolstart i Ukraina är den 1 september, och de skolor som inte är i områden där stridigheter pågår och som uppfyller utbildningsministerns krav kommer då att kunna öppna. 

– Kriget fortsätter men livet går också vidare och barn behöver få sin utbildning, säger Ihor Tjerevko. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet