Foto: SVT

”Skönt att kunna njuta av min egen stad”

Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot turismindustrin i hela världen. Men den utgör också ett sällsynt undantag som uppskattas av lokalbefolkningen i Barcelona, en av Europas stora turistmetropoler.

– Det är skönt att kunna vara i sin egen stad och njuta av den, säger 20-åriga Paula Rangel.

Det är en förmiddag i slutet av augusti och Barcelonabon Pilar Ramos är ute på en promenad med sin make. De bor i statsdelen Raval, ett av Barcelonas bartätaste områden. Under sommarmånaderna är det vanligtvis fullt med människor här. Men i år är gatorna glest befolkade.

– För mitt kvarter är det bra, men inte för jobbet. För just nu är jag arbetslös, säger hon.

Coronapandemin har kostat den globala turismsektorn totalt 320 miljarder dollar i tappade intäkter under årets första fem månader, enligt FN:s turismorganisation UNWTO.

I Barcelona är effekterna påtagliga, här minskade exempelvis antalet hotellnätter med knappt 80 procent i juli månad jämfört med året innan, enligt statistik från katalanska myndigheter.

Turismen problematisk

Pilar Ramos menar att sommarmånaderna i Barcelona brukar vara problematiska.

– Det är berusade människor överallt, de skriker och beter sig illa, säger hon och fortsätter:

– Det går inte ens att röra sig inne på marknaden för turisterna är där. Om man vill köpa ett kilo äpplen finns det ingenstans att gå.

Hon medger att det känns lite vemodigt att se staden så här tom men säger att bristen på människor utgör en välbehövlig återhämtning.

”Njuta av min egen stad”

På en den stora boulevarden Las Ramblas sitter 20-åriga Paula Rangel och fikar med två vänner. Precis som de flesta andra önskar hon ett slut på pandemin, men beskriver samtidigt hur bristen på turister skapar ett unikt undantag.

– Det påverkar oss ekonomiskt men det är skönt att kunna vara i min egen stad och njuta av den för jag har inte kunnat göra det någon sommar tidigare. På sommaren är det bara turister här och det blir deras stad, säger hon.

24-årige Guilermo Aguer är dock inte lika entusiastisk.

– Det är mer liv när det är fler turister. Särskilt för oss unga. Vi kan gå ut och det är bra stämning. Men nu kan vi inte ens festa utan turister för allt är stängt.

Ekonomisk kris

Längs La Rambla syns spåren av den ekonomiska krisen överallt. Många lokaler har tvingats stänga. Restaurangarbetaren Mario Vancia uppskattar att de har omkring 80 procent färre kunder än normalt.

– Det är bedrövligt. De flesta ägarna har stängt för det här går inte längre. Nu är det upp till var och en hur länge man kan hålla öppet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.