Schönfeldts gränd i Gamla stan i Stockholm. Foto: Ali Lorestani / TT

Miljardförlust när utländska turister inte kan resa till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frånvaron av utländska turister kommer bara fram till midsommar att kosta den svenska turistindustrin 36 miljarder kronor. Det visar nya siffror från Stockholms Handelskammare, som nu vill se ännu mer statligt stöd.

Om de utländska turisterna räknas bort från mitten av mars ända fram till midsommar riskeras 36 miljarder kronor. Det visar beräkningar från Stockholms Handelskammare. Summan motsvarar mer än halva försvarsanslaget.

– När de inte kommer hit så går vi miste om allt ifrån shoppingintäkter – de ska bo, de ska äta. All den här konsumtionen går vi miste om, säger Stefan Westerberg, som är seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till SVT.

Coronapandemin

Oväntad turistförlorare

Ser man på landet som helhet tappar Stockholm mest i absoluta tal om de utländska turisterna försvinner – drygt 13 miljarder kronor. Men bryter man ner per 10 000 invånare är Jämtland den största förloraren. Näst störst förlust gör Värmland, med Norrbotten på tredje plats.

Stockholms Handelskammare vill nu se mer statligt stöd för att rädda företagen i besöksnäringen så att företagen inte slås ut permanent. För förlusterna accelererar ju närmare högsäsongen, sommaren, vi kommer.

Förlusterna växer närmare sommaren

Månaden mars frånvaro av utländsk turism kostade en kvarts miljard kronor – per dag. Men pengarna rasar iväg snabbt. 600 miljoner kronor av utländska turistpengar förvinner i det turisttätare juni, alltså per dag. Summor som inhemska, svenska turister får svårt att kompensera.

– I dagsläget är vi obenägna att gå ut och shoppa och äta. Vi känner i hela branschen att det verkligen är dåliga tider, säger Stefan Westerberg till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet