Efter att alla röster har räknats i Skottland står det klart att det Skotska nationalistpartiet SNP vunnit 48 platser av 59. De konservativa fick sex platser, Liberaldemokraterna fyra och Labour en. Ett resultat som i praktiken inte betyder så mycket, men som säger något om vart landet är på väg.
– Vi får konstatera att SNP har gått starkt framåt i skottland och dominerar totalt. De konservativa har backat i Skottland, förklarar James Savage, grundare av The Local, och fortsätter:
– Men i praktiken betyder det inte så mycket. De skotska nationalisterna får inte mer makt i sig eftersom Tories har egen majoritet i parlamentet. Utan det är mer en symbolfråga, men det är också extremt betydelsefullt i att tolka var Skottland är på väg i framtiden.
Ska begära ny folkomröstning
Nicola Sturgeon ska innan jul skicka ett brev till premiärministern i Storbritannien och be om en andra folkomröstning, rapporterar BBC.
– Skottland borde få rätten att bestämma över sin egna framtid och inte få den bestämd åt oss, säger Sturgeon och tillägger:
– Skottland har skickat ett väldigt tydligt meddelande. Vi vill inte ha en regering med Boris Johnson och vi vill inte lämna EU.
Sturgeon anser också att nu när Boris Johnson fått ett mandat att leda Storbritannien ut ur EU, så måste Johnson acceptera att hon fått ett mandat att ge Skottland ett val för sin egna framtid.
Chanserna är små
Men om det nu blir så lätt för henne, återstår att se.
– På kort sikt är hennes chanser väldigt små, det kommer blir svårt att få en konservativ regering ledd av Boris Johnson att godkänna en ny folkomröstning i Skottland, säger James Savage och fortsätter:
– Men på lång sikt, i och med det och att Boris Johnson nu kommer driva igenom en brexit, som de flesta skottar inte vill ha, kommer det bli svårt för politikerna i London att sätta sig på tvären när Nicola Sturgeon begära en ny folkomröstning
I brexitomröstningen 2016 röstade 62 procent av skottarna för att stanna i EU. 2014 hade landet senast en folkomröstning om självstyre och då röstade lite fler än hälften för ett nej.