Demontration utanför försvarets högkvarter i Sudans huvudstad Khartum. Foto: Ashraf Shazly/AFP/TT

Tiotals demonstranter dödade i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

35 personer har dödats i politiska oroligheter i Sudan, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP. Krisen har fått oppositionen att bryta alla kontakter med den styrande militärjuntan. Enligt en företrädare för landets militärråd kommer det att hållas val inom nio månader.

Oroligheterna utbröt på måndagsmorgonen när sudanska säkerhetsstyrkor försökte skingra ett läger med demonstranter utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum.

– De sköt mot alla urskillningslöst och folk sprang för livet, säger vittnet Mohammed Elmunir till tv-bolaget al-Jazira.

Kaotiska scener

I sociala medier sprids bilder på skadade människor och tv-sändningar visar kaotiska scener med demonstranter som flyr medan svart rök stiger från tälten där man protesterat utanför militärens högkvarter. 

Flera broar i staden har blockerats och i landets näst största stad Omdurman har tusentals demonstranter blockerat vägar och bränt bildäck.

Bryter kontakterna

Alliansen för frihet och förändring, den organisation som samlar protestgrupperna, bröt senare under dagen all kontakt med militärrådet som tog över i april när president Omar al-Bashir tvingades bort från makten.

– Militärrådet har försökt förhandla med oppositionen om att det ska vara en maktdelning mellan dem och oppositionen, säger Redie Bereketeab vid Nordiska Afrikainstitutet till TT.

– Men oppositionen har sagt nej och har sagt att militärrådet ska lämna makten till den civila regeringen, men de har vägrat.

I ett tv-sänt tal meddelar generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan, företrädare för det militärrådet, att landet kommer att hålla val inom nio månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.