SVT:s reporter och fotograf var på plats när flera personer visade sitt missnöje mot Angela Merkel samt mot journalister i östra Tyskland. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Analys: Skrämmande hat vid Merkel-möten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hätska talkörer, Hitler-hälsningar och slag mot vår tv-kamera. Det är en skrämmande stämning runt Angela Merkels valmöten i östra Tyskland. ”Ilskna medborgare” har blivit ett begrepp och Merkels flyktingpolitik har polariserat Tyskland.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Vi är på torget i lilla Finsterwalde, mellan Berlin och Dresden och nära brunkolsdistrikten i östra Tyskland. På en scen med jättelik ljudanläggning talar förbundskanslern Angela Merkel framför de CDU-anhängare som bjudits in och fått passera säkerhetskontroller.

Merkel kallas landsförrädare

Men längst bak finns en välorganiserad grupp på 20 till 30 personer utrustade med stora visselpipor. I taktfasta talkörer ropar de ”landsförrädare” och ”stick härifrån” till Merkel.

Val i Tyskland 2017

– Hau ab, hau ab! skriker de och på något vis låter det värre på tyska.

Visselpipor och talkörer studsar och förstärks mellan husen på småstadstorget, och det är svårt att höra Merkel trots de enorma högtalarna.

”Skrikhalsar får inte ta över våra torg”

Merkel själv har i tidningsintervjuer svarat på frågan hur det känns att på valmöte efter valmöte mötas av hätska rop och hot. Tidigare samma dag i Torgau hade det kastats tomater upp på scenen där Merkel stod.

– Vi får inte lämna gator och torg till dessa skrikhalsar, det är viktigt att vi kan genomföra våra valmöten, säger Angela Merkel.

Poliser skyddar flyktingar

Vi ser ett stort polisuppbåd på torget och på alla sidogatorna, och två personer grips för att de gjort den förbjudna Hitler-hälsningen. Poliser får hjälpa till att lotsa ut flyktingfamiljer från Syrien med små barn, eftersom det är risk att de kan hamna i slagsmål med de aggressiva flyktingmotståndarna.

Opinionsmätningarna ger Merkel stöd

Merkels valmöten här är en annorlunda upplevelse jämfört med opinionsmätningarna inför valet. Där gillas Merkel av en majoritet tyskar och Merkel och Kristdemokraterna CDU kan räkna med att bli största parti.

Men flyktingfrågan och att Merkel lät öppna gränserna hösten 2015 är något som splittrat och djupt polariserat Tyskland. Frågan är om opinionsmätningarna har underskattat Merkel-motståndet.

Journalister är fienden

De som skriker och protesterar kommer från flyktingmotståndarna i Pegida-rörelsen och partiet Alternativ för Tyskland AFD.

– Att släppa in folk som reser genom säkra länder, och sen när de får avslag inte kunna skicka tillbaka till de länder de rest igenom det är landsförräderi, menar en av dem som säger något framför kameran.

Men de flesta vill inte intervjuas, de visar finger och slår mot fotografen Pernilla Edholms kamera. Vi journalister tillhör här ”fiendesidan”.

Läget inför det tyska valet

CDU största parti

Opinionsmätningar visar att Angela Merkels kristdemokratiska parti, CDU, tillsammans med systerpartiet CSU i Bayern, blir största partialternativ i valet till förbundsdagen den 24 september.  

CDU/CSU har mellan 36 och 37 procent av de tillfrågades väljarstöd i de flesta mätningarna men ligger klart under resultatet från valet 2013 då CDU/CSU fick 41,5 procent av rösterna. 

SPD näst största parti 

Socialdemokraterna, SPD, blir enligt mätningarna näst största parti och ligger mellan 20-23 procent. Vid senaste valet fick SPD 25,7 procent av rösterna. Partiledaren Martin Schulz utmanar Angela Merkel om kanslersposten.  

AFD kommer in 

Tredje största parti kan det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD bli. Mätningarna visar mellan 9 och 11 procent. Vid valet 2013 fick AFD 4,7 procent av rösterna. 

FDP kommer tillbaka 

Även det liberala partiet FDP som inte tog sig förbi förbundsdagens 5-procentspärr vid valet 2013, ligger i mätningarna på mellan 9 och 11 procent och kommer sannolikt att återvända till riksdagshuset i Berlin efter valet i år.Vid förra valet fick partiet 4,8 procent av rösterna. 

Vänstern ökar 

Vänsterpartiet Die Linke hamnar på 9-10 procents stöd av de tillfrågade och visar en ökning från valet 2013 då partiet fick 8,6 procent av rösterna.  

De Gröna ligger still 

De Gröna ligger stabilt kring 8 procent av de tillfrågades stöd. Vid valet 2013 fick partiet 8,4 procent av rösterna. Partiet kom in i förbundsdagen första gången 1983 och har som mest haft 10,7 procent av rösterna vid valet 2009. 

Sex partier kommer in 

42 partier ställer upp i valet men bara sex av dem väntas klara parlamentets gräns på fem procent. Förra valet 2013 kom bara fyra partier in i förbundsdagen. Det liberala partiet, FDP, slogs sensationellt ut efter at ha suttit i alla regeringar utom fyra sedan 1949.  

Det högernationalistiska partiet, AFD, bildades under våren 2013 och hamnade strax under 5 procent vid valet i september 2013. 

Många osäkra väljare 

Men analytiker varnar för osäkra siffror eftersom mellan 40 och 50 procent av de tillfrågade säger sig vara osäkra på vad de ska rösta på och ingen vet om de tillfrågade svarar sanningsenligt på frågorna. 

Koalitioner 

Ingen av partierna kommer att få egen majoritet och måste därför bilda en koalitionsregering.  

I Tyskland har det varit den vanligaste formen av regering sedan 1949.  

Spärr till parlamentet 

En spärr på 5 procent infördes efter andra världskriget för att stärka demokratin. Alltför många små partier försvårar regeringsbildningar. Weimarrepublikens partisplittring och ekonomiska kaos banade väg för Hitlers maktövertagande 1933. I Sverige finns en gräns på 4 procent och åtta partier finns representerade i den svenska riksdagen. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet