Satellitbilder visar: Ryssland gräver skyttegravar på norra Krimhalvön

Uppdaterad
Publicerad

Att ryska styrkor gräver skyttegravar på gränsen mellan Chersonregionen och Krim är ett tecken på att den ryska militären befarar en ukrainsk offensiv mot den annekterade halvön. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Man är orolig för en ukrainsk offensiv så långt ner som mot Krim, säger han.

Satellitbilder visar att Ryssland återställer och gräver nya skyttegravar vid en vägspärr i byn Chonhar som förbinder Chersonregionen och den ryskannekterade Krimhalvön.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är skyttegravarna ett tecken på att Ryssland, efter dess reträtt från Cherson i förra veckan, befarar en ukrainsk framryckning mot Krim.

Kriget i Ukraina

– Man är orolig för en ukrainsk offensiv så långt ner som mot Krim, och då gör man de här förberedelserna på de terrängpunkter där man förutser att ukrainarna kommer att framrycka, säger han.

Paasikiv beskriver Chonhar som en inkörsport till Krimhalvön. Det är därför Ryssland har grävt skyttegravar där, menar han.

– Det är väldigt smalt det här näset med ett begränsat antal vägar, och den här kontrollstationen är på en av de här vägarna.

Grävda i sicksackmönster

Bilderna visar att skyttegravarna inte är grävda i räta linjer, utan i sicksackmönster. Det är en beprövad konstruktion som har förekommit sedan första världskriget, och som används för att öka soldaternas chanser att överleva, förklarar Paasikivi.

– De är byggda i sicksack för att en fiende inte ska kunna skjuta hela vägen och för att handgranatsplitter och annat bara ska komma den här lilla sträckan.

En del bedömare menar att kriget kan vara på väg att förvandlas till ett skyttegravskrig. Det skulle innebära tuffa förhållanden för soldaterna, särskilt på längre sikt.

– Det blir blött och det finns risk för skador, alltså köldskador, att fötterna blir uppluckrade av väta. Det kommer insekter, ohyra, löss och råttor, säger Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet