Premiärminister Leo Varadkar har setts som ett tydligt tecken på hur Irland har gått från att vara ett konservativt katolskt land till ett av de mer progressiva i Europa. Varadkar är invandrarson och öppet homosexuell. Han har varit drivande i stora folkomröstningen om att tillåta abort på Irland, något som länge ansågs omöjligt i landet.
För bara ett par månader sedan stöttade över hälften av irländarna premiärministern, och han hyllades för att ha lyckats manövrera den känsliga brexitfrågan med bravur.
Regeringspartiet trea i opinionen
Inför lördagens val ser det dock mörkare ut för Varadkar och hans konservativa parti Fine Gael. I den sista stora opinionsundersökningen innan valet hamnade partiet på tredje plats med 20 procent. Tvåa är högerliberala Fianna Fáil på 23 procent och i topp hamnade vänsternationalistiska Sinn Féin på 25 procent.
Gynnas av brexit
Sinn Féin har tidigare varit stora i opinionen, bland annat under eurokrisen, som slog hårt på Irland. På senare år har de dock backat rejält och resultatet i den sista opinionsundersökningen var något av en skräll.
En anledning till deras stora ökning kan vara den känsliga frågan om gränsen mot Nordirland som diskuterats flitigt under brexitförhandlingarna. Sinn Féin kampanjar nu för att så fort som möjligt driva fram en folkomröstning om återförening av Nordirland, en fråga som orsakat våldsamheter på ön i årtionden.
De tre största partierna i irländska valet
Konservativa Fine Gael
Leds av premiärminister Leo Varadkar och räknar sitt ursprung från revolutionsledaren Michael Collins, som mördades 1922.
Högerliberala Fianna Fáil
Leds av Micheál Martin och skapades av mångårige statschefen Eamon de Valera.
Vänsternationalistiska Sinn Féin
Leds av Mary Lou McDonald och verkar parallellt även i Nordirland, där vice partiledaren Michelle O'Neill är biträdande regional regeringschef. Tidigare var partiet terrorgruppen IRA:s politiska gren.