Det är nästan 60 år sedan de första svenska charterturisterna landade på Mallorca. Svenskarna var pionjärer och dominerande som turister på Medelhavsön under 50-talet.
När det ekonomiska uppsvinget efter andra världskriget även nådde Tyskland och Storbritannien kom dessa nationer att ta över med mycket större turistskaror.
En betydande ungdomsturism från de här länderna har sökt sig till ön, men inte utan problem. Ett intensivt festande och drickande har fått negativa följder, i alla fall om man ska tror de lokala myndigheterna.
Turistområdet Playa de Palma öster om staden lockar årligen tusentals unga med ett hektiskt partyliv på stränder, gator och hotell.
Myndigheterna har tröttnat på festandet
Men nu ska de störande delarna av festandet på Mallorca stävjas, enligt Palma de Mallorcas vice borgmästare Alvaro Gijon. Från juni månad är alkohol i flaskor och plasthinkar förbjudna att dricka ur på stränder och allmänna platser.
Budgetturismen som de unga står för har de senaste åren dragit in mindre och mindre pengar till ön och man vet att den skrämmer bort många andra grupper av turister, de mer mogna och penningstarka som man nu hellre vill locka till sig.
Planerna är att under fem, sex år rusta upp hela området kring Playa de Palma, få bort lågbudgethotellen och ersätta dem med dyrare anläggningar. Man vill också attrahera restauranger i de högre klasserna att etablera sig och höja områdets allmänna status.
Mer än halva befolkningen på Mallorca arbetar i turistindustrin. 80 procent av öns inkomster kommer från näringen.
Omkring sex miljoner turister besöker Mallorca varje år, varav drygt 800.000 från de nordiska länderna.