Från och med 1 april är covid-19 inte längre klassad som en samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt kommer rapporter om ökad smittspridning i flera europeiska länder.
Det handlar främst om en ny smittsam undervariant av omikron, även kallad BA.2, som just nu är den mest dominerande. Enligt WHO står den för 86 procent av coronafallen i världen. Även i Sverige har den fått fäste, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
– Man ser en del ökningar och tilltagande smittspridning i stora delar av Europa. Det beror sannolikt på att många länder släppte restriktionerna för åtta månader sedan, men också att många av de länderna har den nya undervarianten av omikron, BA.2, säger han.
Inte farligare variant
Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har hittills över 189 miljoner covidfall rapporterats i Europa sedan pandemins början – de flesta från Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Men även Ryssland och Turkiet rapporterar om hög smittspridning.
Det finns inget som tyder på att BA.2-modellen är farligare eller orsakar mer allvarlig sjukdom än någon annan variant.
– Man har sett en del tecken på att vaccinationerna inte ger fullt lika bra skydd, men de ger fortfarande bra skydd mot svår sjukdom och död, säger Niklas Arnberg.
I Kina har en ny omikron-våg slagit hårt mot landet och myndigheterna har stängt ned flera städer, däribland största staden Shanghai som nu beordrat masstestning av befolkningen, enligt BBC.