Ingenjören Edward Fuentealba leder arbetet på en forskningsstation i Atacamaöknen. Foto: Sara Murillo Cortes

Solenergin växer snabbast i Chile – ”En energirevolution”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annanstans i världen växer solenergin så snabbt som i Chile. Landet har optimala förutsättningar för solkraft.

Atacamaöknen i norra Chile är världens äldsta och torraste öken. Här finns platser där det inte har regnat på hundratals år. Och mitt ute i det månliknande landskapet ligger en forskningsstation där den senaste tekniken inom solenergi testas.

Unika förutsättningar för solenergi

Extremt hög solstrålning och relativt låga temperaturer skapar unika förutsättningar. Sahara och andra öknar ligger i lä. Det är här i Atacama som solenergin trivs allra bäst.

– Målet är att utöka solpanelernas användningsområden och sänka kostnaderna. Förhoppningsvis kan den här tekniken snart användas dygnet runt, säger ingenjören Edward Fuentealba som leder forskningsarbetet.

Presidentpalats med solpaneler

Chile har i dag världens snabbaste tillväxt av solenergi. Och det märks även i maktens centrum eftersom den nuvarande regeringen täckt 100 offentliga byggnader med solpaneler.

Det senaste tillskottet är presidentpalatset självt – långa rader av solpaneler täcker nu taket på El Palacio de La Moneda. Ett stenkast därifrån ligger Chiles energidepartement.

Mitt i en energirevolution

– Vi är mitt i en energirevolution. Och i det chilenska fallet har tillväxten av solenergi skett helt utan subventioner, bara med hjälp av tydliga signaler till marknaden, säger energiminister Andrés Rebolledo.

Jag frågar energiministern om omställningen inte hade gått ännu snabbare med statliga subventioner.

– Chile är ett utvecklingsland med stora behov inom bland annat sjukvård och utbildning. Så vi måste helt enkelt prioritera, svarar han.

Chile har kallats för ”solenergins Saudiarabien” av internationella finanstidningar som pekar på landets potential att bli en stormakt inom förnybar energi. Och energiminster Andrés Rebolledo är övertygad om att Chile kommer att fortsätta på den inslagna vägen.

”Vill vara del av framtiden”

På forskningsstationen i Atacamaöknen fortsätter arbetet med att göra solenergin mer tillgänglig för vanliga chilenare. Jag frågar Edward Fuentealba om han själv har solpaneler hemma.

– Ja, jag har en liten anläggning för att utnyttja lagen som ger alla chilenare rätt att generera solenergi och sälja överskottet till elnätet. Vi tror att det här är Chiles framtid och det känns viktigt att vara en del av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.