Sopsäckar ligger på trottoar nära affärer och en parkerad bil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birminghams mer än 300 soparbetare inledde en rad strejker i januari med hänvisning till rädsla för attacker mot deras jobb, Foto: Reuters

Sopbergen växer i Birmingham efter strejk – råttor och stank

Publicerad

I över en månad har soparbetarna i Birmingham strejkat. På gatorna växer sopbergen och ett slut finns inte i sikte då facket avvisat stadens senaste bud.

– Det ser deprimerande ut och är väldigt ohygienisk, säger Birminghambon Natalie Carter.

Birminghams styre har kategoriserat sopsituationen som en ”särskild händelse”. På gatorna fanns i slutet av mars över 17 000 ton sopor och staden är orolig över hälsorisker.

I vårvädret har soporna börjat stinka och råttorna samlats, berättar den boende Mazal Hadod framför överfulla soptunnor.

– Vi hoppas att det förr eller senare rensas, men vad händer med råttorna? frågar sig Hadod.

Varför strejkar man?

Fackförbundet Unites fullskaliga strejk har pågått sedan 11 mars eftersom att staden vill ta bort vissa arbetsledande tjänster. Enligt facket upprätthåller de hotade tjänsterna säkerheten i ett ”ofta smutsigt och farligt jobb”.

Fackförbundet tror även att utan arbetsledarna förlorar andra soparbetarna utsikter för löneutveckling och att staden hade sänkt lönerna för andra tjänster.

Staden å sin sida menar att de vill rekonstruera och modernisera sophämtningen och att dessa arbetsledarna inte följer industristandard utan bara existerar i Birmingham. Man håller inte heller med om antalet anställda som påverkas eller summan av lönesänkningarna.

97 procent röstade nej

Det senaste budet avvisades på måndagskvällen. Facket menar att budet inte tog hänsyn till potentiella lönesänkningar för 200 sophämtare och därför oacceptabelt.

60 procent av fackets medlemmar röstade och av dessa tyckte 97 procent att budet skulle avvisas, berättar fackledaren Onay Kasab för BBC.

Sopstrejken, som inte har något slutdatum, fortsätter i Birmingham.

Hör röster från staden och se sopbergen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.