Vulkanutbrotten på Kanarieön La Palma är över

Uppdaterad
Publicerad

Spanien förklarar att vulkanutbrotten på ön La Palma formellt är över. Utbrotten har förstört över ett tusen hem och stora landmassor. Men vulkanen fortsätter att spy ut giftiga gaser i atmosfären – och det kan dröja flera år innan skadorna är återställda.

Beskedet kom från de spanska myndigheterna på juldagen, ganska precis tre månader efter att utbrotten inleddes. Inga personskador eller dödsfall går att härleda till utbrotten, uppger myndigheterna.

De långsamma lavaströmmarna har täckt 1 250 hektar mark, främst på den västra sidan av ön. Fler än 1 300 bostäder har förstörts av lavaströmmarna, samt kyrkor, skolor, vårdcentraler och infrastruktur. Omkring 7 000 människor har evakuerats, men lyckligtvis har ingen skadats.

Myndigheterna räknar med att förstörelsen kan kosta mer än 900 miljoner euro, motsvarande drygt 9,3 miljarder kronor. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez som besökt ön flera gånger under utbrottet, har lovat att staten ska bidra till återuppbyggnaden.

Giftiga gaser

Tillkännagivandet från spanska myndigheter följer på tio dagar med lågintensiv vulkanisk aktivitet på ön, som ingår i spanska Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.

Vulkanen väntas fortsätta att släppa ut giftiga gaser under lång tid, och det kommer även ta lång tid för lavan att svalna. Experter har varnat för att det komma att ta flera år att röja marken som förstörts samt avlägsna stora mängder aska från byggnader och vägar.

Nödhjälp

Regeringen har hittills utlovat 225 miljoner euro i nödhjälp, motsvarande 2,3 miljarder kronor, till bland annat tillfälliga bostäder och finansiellt stöd till öbor som förlorat sina jobb.

Utbrottet som inleddes den 19 september var det första på ön sedan 1971, och det registrerade utbrott på La Palma som har pågått under längst tid.

Omkring 83 000 människor bor på La Palma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.